Neće biti isključenja vode tokom leta u Nišu

Radovi na izvorištu Medijana; Priprema bazena; Foto: JKP Naissus
Radovi na izvorištu Medijana; Priprema bazena; Foto: JKP Naissus

Čišćenje infiltracionih jezera

Izvorište Medijana je se prostire na teritoriji od nekih 250 ha, gde se nalazi veliki broj objekata, od kojih su svakako najzanimljiviji fabrika vode i devet infiltracionih jezera.

Priprema i čišćenje ovih jezera je jedan od najvažnijih segmenata u procesu proizvodnje vode. To rade osuđenici koji kaznu izdržavaju u Kazneno-popravnom zavodu.

Oni mehanički odstranjuju sloj algi iz svakog infiltracionog bazena, osim na jednom bazenu (bazen br.4), gde se radi promena filtera ispune, što znači da se stavlja novi sloj kvarcnog peska.

Prethodno je isušeno jezero i nakon mehaničkog uklanjanja gornjeg nosećeg sloja peska, u zavisnosti od sezone i sušnog perioda kreće se sa nalivanjem vode.

Ukupna vrednost radova koji se trenutno obavljaju na Medijani je oko tri miliona dinara, sa rokom završetka do 15. jula ove godine.

Ukupna vrednost radova na Medijani je oko tri miliona dinara
Ukupna vrednost radova na Medijani je oko tri miliona dinara

Funkcionisanje sistema je stabilno: Nišlije piju ispravnu vodu

Inače, izvorište Medijana je zlatna rezerva niškog vodovoda. Ono daje 650 litara u sekundi vode a potrebe grada su negde oko 1.150 litara u sekundi.

“Građani Niša ne trebaju da brinu da li će biti dovoljno vode do kraja leta. Konkretno ovo izvorište je najvažnije za period septembar – oktobar kada na osnovu iskustava iz ranijih godina se smanjuje izdašnost planinskih izvorišta. Tada se uključuje Medijana u punom kapacitetu i  osigurava redovno vodosnabdevanje”, istakao je v.d. direktora JKP“Naissus“ Igor Vučić.

Rekonstrukcija izvorišta Medijana

U razvojnim planovima JKP“Naissus“ predviđena je rekonstrukcija izvorišta Medijana, sa ciljem povećanja kapaciteta, što bi za duži vremenski period obezbedilo stabilno snabdevanje vodom naših korisnika, bez obzira na vremenske uslove i period godine.

Korisnici Naissusa duguju više od 1,6 milijardi dinara

Trenutna potraživanja Javno komunalnog preduzeća “Naissus” za isporuku vode i uređnje kanalizacije su oko milijardu i 600 miliona dinara, kaže direktor ovog preduzeća Igor Vučić.

“Polovina potraživanja se odnose na privredu, a drugu polovinu duguju domaćinstva”, reko je Vučić.

On dodaje da je odziv građana za reprogram duga dobar i da trenutno Naissus snabdeva oko 240.000 korisnika

Dostava hrane u Nišu