Naučno-popularna predavanja namenjena širokoj javnosti na PMF-u u Nišu.

naučno-popularna predavanj
Naučno-popularna predavanja

Za četvrtak 31. oktobra sa početkom u 20 časova, zakazan je nastavak seminara u okviru koga se održavaju naučno-popularna predavanja namenjena širokoj javnosti na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

To je drugi po redu termin seminara od predvinjenih pet. Seminar u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section” i  Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, ima za cilj edukaciju i obaveštavanje učenika i studenata, kao i svih zainteresovanih o aktuelnim istraživanjima vezanim za nauku – prvenstveno fiziku i tehnologiju.

U četvrtak biće održana sledeća predavanja:

Kako smo videli nevidljivo? – Prva fotografija crne rupe

Milan Milošević, docent na Departmanu za fiziku u Nišu

“Od kada su prvi put nastale kao rezultat Ajnštajnove opšte teorije
relativnosti, crne rupe  privlače ogromnu pažnju. Česti su “gosti”
kako naučnih radova tako i naučno-fanstastičnih knjiga i filmova.  Indirektna posmatranja omogućila su nam da saznamo gde se one
nalaze i šta se dešava u njihovoj okolini, ali one su bile potpuno nevidljive. Ipak aprila meseca ove godine Event Horizon teleskop snimio
je prvu fotografiju crne rupe. Kako smo znali da postoje i
kako je nastala ova prva fotografija crne rupe saznaćete na ovom predavanju.“

 Šta rade medicinski fizičari? – Primena fizike u medicini

Miloš Jonić, Master fizičar, zaposlen u Kliničkom centru Niš

U kojim sve granama medicine rade fizičari? Šta to oni rade u medicini, a naročito u radioterapiji? Koliko su bitni fizičari u procesu lečenja? Na ovom predavanju čućete odgovore na ova i mnoga druga pitanja i saznati kakve su perspektive ove profesije u budućnosti i koliko će biti tražena.”

Predavanja su otvorena za sve zainteresovane i ulaz je slobodan.

“Izmedju redova i van okvira: Seminar za mlade i ambiciozne fizičare” je projekat odseka ‘’Niš Young Minds Section” čije finansiranje je odobrilo Evropsko društvo fizičara (EPS) i ima za cilj promociju nauke, ukazivanje na međusobnu povezanost fizike i drugih naučnih disciplina i podsticanje mladih umova na kreativnost i istraživački rad. Projekat je takođe podržan od strane Departmana za fiziku, Društva fizičara Niš i SEENET-MTP mreže.

’’Niš Young Minds Section” je odsek u okviru projekta Evropskog društva fizičara ‘’EPS Young Minds’’ koji ima za cilj popularizaciju nauke i međusobnu saradnju mladih naučnika širom sveta. Oformljen je 22. jula 2019. godine od strane studenata tadašnje druge godine Osnovnih akademskih studija Departmana za fiziku u Nišu.

Više informacija možete naći na sajtu enjoyphysics.com.

Global Digital Clinik