Najteže operacije kičme kod dece ubuduće u KC Niš o trošku države

Potpisivanje ugovora u KC Niš; Foto: KC Niš
Potpisivanje ugovora u KC Niš; Foto: KC Niš

Niški Klinički centar je od danas i zvanično postala referentna zdravstvena ustanova u ovom delu Srbije, u kojoj će ubuduće o trošku države, biti operisani najteži deformiteti kičme kod dece, čije lečenje u inostranstvu košta i više od sto hiljada evra.

Zahvaljujući zalaganju Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prvu operaciju je, uz asistenciju lekara specijalista niškog Kliničkog centra, besplatno obavio gostujući, španski ortoped i spinalni hirurg, dr Norberto Ventura, a ugradni materijal u vrednosti od oko osam miliona dinara, finansiran je o trošku RFZO.

Najteže operacije kičme kod dece ubuduće u KC Niš o trošku države
Najteže operacije kičme kod dece ubuduće u KC Niš o trošku države

Operacija 17-godišnje pacijentkinje je prošla bez komplikacija i očekuje se njen brz oporavak,  potvrdio je španski hirurg dr Norberto Ventura.

“Godinama se borimo sa ovim problemom, tako da smo dugo tragali za rešenjem, ali su sva bila preskupa, jer su u pojedinim zemljama za ovakvu operaciju tražili i preko sto hiljada evra. Svim se iskreno zahvaljujem na zalaganju i mogu da kažem da je moja ćerka dobro, oporavlja se i najbitnije, ponovo se smeje”, rekao je Goran Panajotović, otac operisane pacijentkinje.

U planu je da, kako je rečeno prilikom potpisivanja protokola o saradnji Uprave KC Niš sa kompanijom „Medkomteh grup“ iz Barselone, španski hirurzi i ubuduće dolaze, edukuju i operišu zajedno sa niškim dečijim otropedima.

“Ovo je zaista velika i značajna stvar za našu ustanovu, ali pre svega za naše pacijente, jer će zahvaljujući državi, svi pacijenti sa ovakvim oblicima deformiteta kičmenog stuba, koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru sada moći da budu zbrinuti i operisani ovde potpuno besplatno”, izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš

Da je ovo još jedan pomak napred u zdravstvu Republike Srbije i obezbeđivanju pre svega „infrastrukture“ za kvalitetan rad ali i pružanje najkomplikovnijih usluga, potvrdili su i predstavnici Ministarstva zdravlja i RFZO koji su danas obišli prvu pacijentkinju.