Nais Open 2020: Pobeda solidarnosti i košarke protiv invaliditeta

nais open
Foto: Marko Aleksandrović

Proteklog vikenda održan je turnir košarke u kolicima „Nais Open 2020“ u Bojniku.

Nais Open je organizovan po drugi put, pod pokroviteljstvom grada Niša. Održan je u Bojniku zbog epidemiološke situacije u Nišu, a učestvovale su četiri ekipe:

  • KKK „Singidunum“ iz Beograda (šampion države),
  • KKK „Bijeljina iz Bijeljine,
  • KKK „Despot“ iz Beograda i
  • domaćin, KKK „Nais“ iz Niša.

Žreb je hteo da se u prvoj utakmici susretnu bratski klubovi, KKK „Nais“ i KKK „Bijeljina“. Klub iz Semberije predvođen bivšim reprezentativcem Borisom Cvjetkovićem i supertalentovanim Strahinjom Rosuljašem, nije se dao iznenaditi i pobedio je sa 42:31.

Drugu utakmicu su odigrali beogradski rivali KKK „Singidunum“ i KKK „Despot“. Favorizovani šampion države predvođen kapitenom reprezentacije Srbije, legendarnim Željkom Ćirkovićem, te povremenim reprezentativcem Bojanom Cvijanovićem, nije se dao iznenaditi. Odneo je pobedu nad mlađim klubom iz prestonice (54:17).

Utakmica za treće mesto je bila podela megdana između starih rivala, KKK „Nais“ i KKK „Despot“. Drama koja je pratila u prošlosti ova dva tima je izostala, jer je KKK „Nais“ kontrolisao celu utakmicu iskoristivši odsustvo centara protivnika (40:27).

Foto: Marko Aleksandrović

Finalnu utakmicu i borbu za trofej su podelili KKK „Bijeljina“ i KKK „Singidunum“. Maestralni Željko Ćirković je sa 31 poenom, 14 skokova i 9 asistencija predvodio svoj tim do pobede i osvajanja turnira (64:33), pa je zasluženo dobio nagradu za najboljeg igrača turnira. Treba dodati da je nagradu za najmlađeg igrača dobio trinaestogodišnji Uroš Peralović iz domaće ekipe.

„Imali smo tri treninga pred turnira posle tronedeljne pauze, igrali bi još bolje, iako sam prikazanim zadovoljan. U poslednja tri meseca smo imali dosta takmičarskih i prijateljskih utakmica, pa su se neki nedostaci otklonili. Centri su bili sigurniji, a odlično smo se kretali. Bojnik nam je ukazao gostoprimstvo, ima sjajnu halu, putovaćemo iz Niša u narednom periodu jednom do dva puta sedmično i obećavam, biti još bolji. Žao mi je što nisu sa nama bili Nikola Kato, Dušan Lazarević i Dejan Šimandli”,  zadovoljan je prof. Miljan Hadžović, trener KKK „Nais“.

Gosti iz Bijeljine su bili po prvi put u Bojniku, noćili u Nišu, ne kriju da im prija gostoprimstvo juga Srbije.

„Čestitam na pobedi ekipi KKK „Singidunum“ i maestralnoj roli neprikosnovenog Željka Ćirkovića. Zahvaljujem se našem bratskom klubu, KKK „Nais“ na gostoprimstvu. Nosimo prelepe utiske domaćina iz Bojnika koji su na svakom koraku bili nama iz Bijeljine na usluzi, od srca im hvala od nas Semberaca“, rekao je kapiten KKK „Bijeljina“ i bivši reprezentativac Srbije, Boris Cvjetković.