Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, institucije godine: OŠ „Radoje Domanović“ u Nišu i Matematička gimnazija u Beogradu

nagrada svetislav milić

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti institucija godine podele Matematička gimnazija u Beogradu i OŠ „Radoje Domanović“ iz Niša. Nagrada im se dodeljuje „Za izvanredne rezultate na polju razvoja i promocije nauke i obrazovanja u Republici Srbiji“.

Sa druge strane, specijalno priznanje dodeljuje se Danici Vukajlović, studentkinji doktorskih studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i to „Za izvanredne rezultate postignute na polju nauke i obrazovanja i za pozitivno predstavljanje mladih u Srbiji“.

Mlada Jovana Glidžić, učenica OŠ „Stefan Nemanja“ dobija specijalnu nagradu „Za izvanredne rezultate postignute u oblasti kulture i umetnosti i za promovisanje pravih vrednosti među mladima“

To su jutros saopštili Ljiljana i Jovan Milić, ispred organizacije „Nađi Raula“.

Matematička gimnazija je jedinstvena srednja škola u našoj zemlji za talentovane učenike u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka. Osnovana je 1966. godine, a od 2004/2005 obuhvata i dva završna razreda osnovne škole.

U dosadašnjem periodu Matematičku gimnaziju završilo je gotovo sedam hiljada učenika. Neki od njih su sada profesori na Beogradskom univerzitetu, ali i na drugim univerzitima širom sveta. Mnogi su ostvarili prestižne naučne karijere, smatra se da je Škola dala preko 500 doktora nauka. Drugi su uspešni u radu u velikim svetskim kompanijama, ali i u brojnim računarskim centrima i institutima. Brojni učenici postali su i profesori u Matematičkoj gimnaziji. Na međunarodnim olimpijadama učenici Matematičke gimnazije su osvojili preko 600 medalja, što je redak, ako ne i jedinstven uspeh jedne škole u svetu.

Pored izuzetnog uspeha u oblasti matematike, fizike, informatike i astronomije, učenici Matematičke gimnazije su uspešni i u drugim oblastima: osvajaju nagrade na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, istorije, šaha, a takođe osvajaju prestižne nagrade u glumi, recitovanju, sportu, multimedijalnim prezentacijama, debatovanju itd.

OŠ “Radoje Domanović“ jedna je od najstarijih centralnih gradskih škola u Nišu. U nju idu deca sa teritorije strogog centra grada, ali i deca iz velikog romskog naselja. Njima se poklanja posebna pažnja (kroz različite projekte i putem pojačanog individualnog rada).

Povodom stogodišnjice škole Skupština grada je uložila ogroman napor i sredstva za renoviranje škole. Uslovi rada su toliko poboljšani da se neki delovi škole ne mogu prepoznati.

Učenici ove škole postižu izvanredne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a u ovo je prva škola u Nišu u kojoj učenici i profesori nose uniforme.

Škola je nosilac brojnih gradskih i državnih odlikovanja poput nagrade „11.januar“, Svetosavske nagrade i sl.