Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade: Pristiglo 53 naslova, sedam u užem izboru

Jelena Angelovski, prošlogodišnja dobitnica

Ove godine po osmi put biće dodeljena Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju knjigu proze ili poezije za decu (pod nazivom „Maleni cvet“), objavljenu na srpskom jeziku u 2023. godini.

Na konkurs je pristiglo 53 naslova izdavača iz Srbije, Republike Srpske (BIH) i Crne Gore.
U uži izbor Nagrade grada Niša za književnost za decu i mlade. za najbolju knjigu proze ili poezije za decu u 2023. godini su ušle knjige:

Vesna Aleksić, „Zombilejci“, Kreativni centar, Beograd
Pop D. Đurđev, „Madagaskarska avantura“, Grafomark, Laktaši i Kultart, Banja Luka
Aleksandra Jovanović, „Petra je stvarno otišla“, Kreativni centar, Beograd
Dragana Mladenović, „Kad stvari poljude“, Kreativni centar, Beograd
Uroš Petrović, „Bajke: drugih sedam“, Laguna, Beograd
Stefan Tićmi, „Guguto memeto“, Imprimatur, Banja Luka
Ana Cakić, „Tajna gospođe Mandorle“, Pčelica, Čačak

Osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje.

“Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade”, navode iz NKC-a .

Cilj i smisao ove nagrade, kako saopštavaju,  nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganja osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš od 2015. godine a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

Global Digital Clinik