Na Sajmu zapošljavanja novih 150 radnih mesta

Sajam zapošljavanja u Nišu
Sajam zapošljavanja u Nišu

Oko 150 novih radnih mesta je ponuđeno na Sajmu zapošljavanja i profesionalne orijentacije, koji je organizovan danas u niškom Oficirskom domu u okviru Foruma naprednih tehnologija.

Sajam je otvorila  pomoćnik ministra prosvete Garbijela Grujić i rekla da firmama u Srbiji u ovom trenutku nedostaje 15.000 stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija, a procenjuje se  da će im do 2020. godine biti potrebno oko 30.000 IT stručnjaka.

Ona je kazala da je na državi da obezbedi mladima kvalitet obrazovanja takav da mogu spremno da odgovore na izazove tržišta rada. Grujić je istakla da država mora da pomogne studentima da shvate da se ubrzani tehničko-tehnološki razvoj nalazi u kompanijama i da ponekad kasnimo sa našim studijskim programom i sistemom obrazovanja.

Najavila je izmenu zakonskog okvira i stvaranje uslova da se praksa koju studenti steknu tokom školovanja računa kao prvo radno iskustvo.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da postoji deficit kadrova iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i podsetio da je ove godine krenula prekvalifikacija nezaposlenih lica za poslove programiranja, dok je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, rekao da je zahvaljujući otvaranju novih pogona broj nezaposlenih u tom gradu smanjen sa 39.000 na 25.000, dok je broj zaposlenih povećan sa 61.000 na 77.000.

Exe-Net