Na intenzivnoj nezi porodilja od 23 godine, Perišić: Dokaz da stanje može naglo da se pogorša

perišić
Foto: Ptsc YouTube, arhiva

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš, Zoran Perišić, rekao je za RTS da je u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovano 165 kovid pacijenata, a među njima su i četiri trudnice i porodilje. Jedna od njih, koja ima samo 23 godine, nalazi se na intenzivnoj nezi nakon porođaja carskim rezom i primer je kako može naglo da se pogorša stanje, dodaje Perišić.

Perišić je rekao za RTS da su tri hospitalizovane trudnice i porodilje smeštene na Ginekologiji i jedna u novoj zgradi UKC-a Niš u jedinici intenzivnog lečenja nakon carskog reza.

“Ta pacijentkinja je primer koliko korona može naglo da se promeni stanje u toj bolesti. Mlada žena, od 23 godine, bez ikakvih bolesti u devetom mesecu trudnoće, nažalost, inficirala se kovidom. Stanje je bilo stabilno, odjednom se to pokvarilo i odlučili smo da se uradi carski rez”, rekao je Perišić.

Dodao je da se rodila zdrava devojčica od tri kilograma i 400 grama.

“Majku smo morali odmah da vratimo u šok sobu, jer joj je saturacija u roku od 15 minuta sa 90 pala na 70 procenata. Ona je sada takođe dobro i ide lagano ka oporavku”, naveo je Perišić i dodaoda je to primer kako se bolest može naglo pogoršati.

Perišić je podsetio da zbog sve više obolelih od kovida koji zahtevaju bolničko lečenje ne mogu da se rade punim kapacitetom operacije i da se sve “hladne operacije”, tj. one koje nisu hitne, odlažu.