Na današnji dan rođen Kralj romske muzike: Šabanova bista i u Nišville jazz muzeju

Dušan Mitić - Car
Šabanova bista - rad akademskog vajara Vlade Ašanina.; Foto: Dušan Mitić - Car

Na današnji dan pre82 godine rođen je Šabana Bajramovića koji je još za života širom sveta stekao status legendarnog romskog umetnika.

Nišville jazz festival će ove godine, osim tradicionalnog uvodnog programa 7. i 8. avgusta „Prijatelji Šabanu“ na River stage-u, i dodeljivanja Grand Prix Nišvila za fuziju različitih muzičkih pravaca koji nosi ime šabana Bajramovića (ove godine nagrada će biti uručena sastavu Gipsy Kings), odati još jednu počast velikom kantautoru.

U Nišville jazz muzeju koji će do početka festivala početi da radi u nekadašnjem hamamu u Tvrđavi – deo izložbenog prostora biće posvećen Bajramoviću, a tu će biti izložena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju  – rad akademskog vajara Vlade Ašanina.

Direktor festivala Ivan Blagojević podseća da je Nišville jazz festival još 2006. godine ustanovio festivalski Grand Prix za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca koji nosi upravo ime Šabana Bajramovića, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora mnogih pesama.

Ivan Blagojević, direktor Nišville jazz festivala: Foto: Dušan Mitić - Car
Ivan Blagojević, direktor Nišville jazz festivala: Foto: Dušan Mitić – Car

Takođe, na inicijativu Nišvila, 2010. godine, u Amfiteatru na nišavskom keju postavljen je spomenik Šabanu Bajramoviću čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i poštovaoci.

Šaban Bajramović do kraja svog života verovatno ni sam nije bio svestan, da je je jedan od pionira world music pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomrani  kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu…. a uvek je pevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee. I zato mu je od strane Nišvil, još za života odata dužna počast. Osim što je nekoliko puta nastupao na festivalu, te godine kada je i ustanovljena, takozvana „nulta“ nagrada je uručena upravo njemu”, zaključuje direktor Nišvila.

Šaban Bajramović je umro 8. juna 2008. godine.

Global Digital Clinik