Monodrama „Želim da živim“ i izložba „Izabrane slike ruske scene“. Aleksandrinski teatar u Narodnom pozorištu

U okviru programa „Velikih gostovanja“ u inostranstvu Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije (Aleksandrinskog teatra), koji je organizovala ustanova FGBUK ROSKONCERT prema Sveruskom planu za koncerte i gostovanja Ministarstva kulture Ruske Federacije, na sceni Narodnog pozorišta Niš biće izvedena monodrama „Želim da živim“, istaknutog majstora ruskog glumišta Sergeja Paršina u ponedeljak 25. septembra u 20 sati.

Tim povodom biće organizovan i susret direktora „Aleksandrinski” teatra Sergeja Emelianova, zamenice gradonačelnice Niša Dušice Davidović, većnice za kulturu grada Niša Adriane Anastasov i direktora Narodnog pozorišta Niš Spasoja Ž. Milovanovića, a u 12 u foajeu pozorišta će biti otvorena izložba „Izabrane slike ruske scene“.

Na izložbi će biti predstavljene digitalne kopije skica zavesa i ukrasa za legendarne predstave ruskog Nacionalnog dramskog pozorišta („Aleksandrinski“ teatar) XIX–XX veka, koje se čuvaju u kolekciji državnog muzeja pozorišne i muzičke umetnosti u Sankt Peterburgu, koji je zajednički projekat Aleksandrinskog teatra i Muzeja pozorišne i muzičke umetnosti.

Monodrama „Želim da živim“ je četvrta solo predstava iz ciklusa „Monolozi u carskom foajeu“, istaknutih majstora teatra ,,Aleksandrinski”.

Delo se bazira na pričama Stepana Pisahova, dnevnicima Borisa Šergina, odlomku iz romana Mihaila Šolohova „Oni su se borili za otadžbinu“ i odlomku iz romana Vasilija Šukšina „Došao sam da vam dam slobodu“i nudi duboki uvid u raznolikost i bogatstvo života koje se jedino može izraziti pesmom, strastvenom čežnjom za nemogućim, onome što bi moglo biti i romantičnom nadom da se dosegne duga.

Sergej Paršin će scenu deliti sa bendom koji će dodatno obogatiti ovo jedinstveno izođenje, a publika će ovu jednočasovnu predstavu moći da prati uz titl na srpskom jeziku.

Aleksandrinski teatar je najstarije nacionalno pozorište Rusije. Vodi istoriju od prve ruske državne stručne dramske trupe, koja je osnovana u Sankt Peterburgu prema naredbi carice Jelisavete Petrovne 30. avgusta 1756. godine. Godine 1832. trupa je dobila zgradu u centru Nevskog prospekta, izgrađenu prema projektu arhitekte Karla Rosija. Tada je teatar nazvan Aleksandrinski, u čast carice Aleksandre Fjodorovne. Tu su se održale premijere skoro svih glavnih dela ruske dramske klasike. Aleksandrinski teatar ima status nacionalnog blaga i uključen je u državni zbir posebno vrednih objekata kulturne baštine naroda Ruske Federacije.