Mladi niški poslastičari spremni za takmičenje u Beogradu.

Ugostiteljsko-turistička škola u Nišu u saradnji sa kompanijom “Dijamanat” uspešno je realizovala projekat “Mladi Poslastičar” po treći put, a sve to u saradnji sa srednjim školama koje obrazuju profile ugostiteljske struke.

Ove godine, pored Ugostiteljsko-turističke škole, u projektu su učestvovale i škole iz Novog Sada, Novog Kneževca, Smedereva i Subotice.

Cilj projekta je edukacija i motivacija budućih poslastičara, za koje se očekuje da postanu vrhunski majstori svog zanata, doprinoseći očuvanju poslastičarstva kao zanata.

U prvoj fazi, održana je praktična radionica gde je eminentni poslastičar Zdravko Gavrilović pripremio na oduševljenje svih prisutnih – profiterole.

Nakon radionice, pet učenica se takmičilo za dalji plasman – Marta Djordjević, Jovana Ljubojević, Teodora Djordjević, Emilija Milojević I Anastasija Jovanović.

Druga faza obuhvata finalno takmičenje u Beogradu, na kojem će učestvovati petnaest učenika iz pet škola, odnosno po troje najboljih iz svake škole.

Ocenjivaće se veština, kreativnost, predanost, ali i ljubav prema poslu. Žiri na finalnom takmičenju činiće Zdravko Gavrilović, po jedan predstavnik iz svake škole i predstavnik kompanije “Dijamant”.

Pobednik će dobiti finansijsku podršku od 250.000 dinara, koja će biti isplaćena u roku od godinu dana. Drugo mesto nosi nagradu u vidu profesionalnog miksera, dok će učenik koji osvoji treće mesto dobiti vaučer za izradu uniforme. Takođe je predviđena ekipna nagrada za školu koja se najviše istakla na takmičenju.

S obzirom na deficit poslastičarstva kao zanata u Nišu, izuzetno nam je drago što smo deo ovog projekta i smatramo da na ovaj način možemo podstaći buduće generacije, ističu u ovoj niškoj školi.