Minimalac u 2023. godini će iznosti 40.000 dinara

minimalac

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da će od 1. januara 2023. godine prosečna minimalna mesečna zarada iznositi 40.020 dinara. Minimalna cena rada će biti 230 dinara po satu.

“To je procentualno povećanje od 14,3 odsto. Dakle, najveće procentualno povećanje minimalne zarade ikada. Ovde smo pokušali da balansiramo zahtev Sindikata i zahtev poslodavaca” – rekao je Mali posle sednice Socijalno-ekonosmkog saveta na kojoj su predstavnici Vlade Srbije pregovarali sa predstavnicima poslodavaca i sindikata.

Odluku od minimalcu i ovoga puta je donela Vlada, jer sindikati i poslodavci nisu uspeli da nađu zajednički jezik.

Savez samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavnisnost i Reprezentativni sindikati su tražili da se minimalna mesečna zarada poveća više, uzeći u obzir inflaciju i poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Njihov predlog je bio da minimalac bude u protivvrednosti 400 evra.

Poslodavci su nudili do 40.000 dinara, ali uz znatne olakšice države na planu smanjenja opterećenja plate porezima i doprinosima.

“ Povećanje minimalne zarade povećava trošak poslodavaca za ukupno 41 milijardu dinara, dakle 350 milina evra godišnje” – rekao je Mali.

Najavio je da će od 1.januara neoporezivi deo zarade iznositi 20.712 dinara i da će se umanjiti doprinos za penziono invalidsko osiguranje za jedan procenti poen.

“Minimalna cena rada je ekonomska kategorija, to nije socijalna kategorija. Minimalna cena rada je obaveza poslodavca da isplaćuje tu zaradu kako ne bi bilo otpuštanja i manje radnih mesta” – rekao je Mali.

Istakao je da će inflacija naredne godine biti oko 8,7 odsto i da povećanje zarade, donekle pokriva povećanje inflacije.

Predstavnici sindikata su pre sednice zatražili da minimalac do kraja godine bude 43.000, a da se u 2023. godini određuje na šest meseci. Oni su izneli podatke po kojima je potrošačka korpa u junu 2021. godine bila skoro 40.000, dok u junu ove godine skoro 45.000, dok je u septembru rapidno skočila do 50.000. Sindikati su u slučaju ne usvajanja zahteva, pokrenuti štrajk i proteste.

Krajem avgusta i grupa od 18 nevladinih organizacija i Ujedinjeni sindikati Srbije „Sloga“ uputila je pismo Vladi, nadležnim ministarstvima i Uniji poslodavaca Srbije u kome su objasnili da zvanična minimalna potrošačka korpa nije pravo merilo.

“Da minimalna potrošačka korpa nije dobar parametar govori nam i njen sadržaj. Naime, po trenutnoj kalkulaciji ona podrazumeva da tročlana porodica ima na raspolaganju svega 660 dinara za hranu dnevno. Ona podrazumeva i da tročlana porodica mesečno raspolaže sa 128 dinara za obrazovanje i 1.500 dinara za troškove zdravstva” – rečeno je u pismu.