Milićević: Rezultati ispita iz srpskog ne treba da brinu, svi će upisati srednju školu

Mala matura 2018

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević ocenio je jutros, prenosi Beta, da rezultati završnog ispita iz srpskog i maternjeg jezika za osmake, koji su prosečno imali 10,73 bodova od 20 mogućih, ne bi trebalo da zabrinjavaju i dodao da će svi učenici upisati srednje škole.

Prema njegovim rečima 40.016 učenika, odnosno 68 odsto, je upisalo (srednju školu) po prvoj želji. 680 učenika je ostalo neupisano, ali će to moći da urade u drugom upisnom roku.

Naveo je da se u 54 odeljenja, od 252.854 koliko ih ukupno ima u svim srednjim školama u Srbiji, nije upisao nijedan učenik u prvom upisnom roku.

Milićević je kazao i da će Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja nakon drugog upisnog roka preuzeti svoju ulogu i analizirati rezultate.

“Dostaviće zaključke šta je to što se uspelo u prethodnih osam godina, šta je to što su škole i nastavnici uspeli da učine, koliko su deca napredovala i koliko je sistem u celini napredovao i na šta treba obratiti pažnju za naredni period”, naveo je Milićević.

Osmaci su na završnom ispitu najmanje bodova imali iz obaveznih predmeta – 10,73 iz srpskog jezika i 11,89 iz matematike, a najviše iz izbornih predmeta – hemije 16,06 i fizike 15,57 bodova.

Izvor: Beta