Mihajlović: Ljudski faktor kriv; Okanović: Ne moraju svuda rampe, ali…

Foto: Policija

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je da je najverovatniji uzrok saobraćajne nesreće u selu Donje Međurovo “ljudski faktor”.

Ministarka Mihajlović je rekla da očekuje da će policija vrlo brzo završiti istragu o toj nesreći. Ona je dodala da ona nije ni policija, ni tužilac, ni sudija i da ne želi nikome da presuđuje, ali da je odgovornost individualna i da će biti utvrđena.

Zorana Mihajlović naglasila je da nije moguće na svakom pružnom prelazu imati rampu, kao što ni na svakoj raskrsnici ne može biti postavljen semafor. Prema podacima železnice, na pružnom prelazu na kome se dogodila ova teška saobraćajna nesreća u proteklih pet godina nije bilo nijednog vanrednog događaja, rekla je tom prilikom ministarka.

Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, izjavio je za N1 da rampe ne moraju da se nalaze na svim pružnim prelazima. Međutim, dodao je da je neophodno oceniti ispunjavaju li svi prelazi uslove za bezbedno odvijanje saobraćaja.

On je kazao kako je stav Železnica Srbije da vozač treba pred svakim pružnim prelazom da se zaustavi, bilo on obezbeđen branicima ili ne. Iz toga proizilazi da rampe onda i nisu potrebne, sa čime on ne može da se složi.

Okanović ističe da za ovu saobraćajnu nesreću može biti odgovoran i vozač, odnosno samo vozilo i dodao da se odgovorsnost tek treba utvrditi.

Da podsetimo, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, pet osoba izgubilo je život, dok je više osoba povređeno. Žitelji ovog sela izjavili su kako je pružni prelaz, na kome se dogodila nesreća, oduvek bio problematičan. Oni su rekli kako su se nezgode tu dešavale i ranije, i kako već duže vreme apeluju na nadležne da se na tom mestu postavi rampa.

 

Exe-Net