Mere koje je usvojio Gradski štab povodom proglašenja vanredne situacije

gradski štab
Foto: Zvanični sajt grada

U Nišu je juče proglašena vanredna situacija koja će trajati do 1. decembra. Produžetak te odluke zavisiće od procene epidemiološke situacije. Gradski štab usvojio je 13 mera.

Epidemiološka situacija ocenjena je kao nepovoljna sa tendencijom prelaska u vanrednu, a proglašenje vanredne situacije omogućiće bolju organizaciju, efikasnije delovanje i sprovođenje svih epidemioloških mera. Gradski štab za vanredne situacije usvojio je, na osnovu predloga Stručno-operativnog tima za sprečavanje nastanka i širenja infekcije sledeće mere:

 1. Rigorozno poštovanje svih propisanih mera od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i rigorozno poštovanje i kontrola propisanih mera izolacije.
 2. Da poslodavac omogući zaposlenima rad od kuće i rad na daljinu ukoliko je to moguće.
 3. Da deca čiji roditelji rade od kuće, ne pohađaju vrtiće, izuzev predškolske grupe.
 4. Poštovanje propisanih mera u gradskom saobraćaju i pooštrena higijena i dezinfekcija vozila.
 5. Obavezno poštovanje propisanih mera u organizovanom prevozu radnika pojedinih kolektiva uz pooštrenu higijenu i dezinfekciju vozila.
 6. Rigorozna kontrola poštovanja naloženih mera u ugostiteljskim objekatima, tržnim centrima, frizerskim i kozmetičkim salonima, javnim ustanovama, preduzećima i drugim kolektivima.
 7. Poštovanje modela funkcionisanja rada u obrazovnim ustanovama, koji se pokazao funkcionalnim.
 8. Preporuka ustanovama socijalne zaštite, ako nisu zabranile posete da istu sprovedu.
 9. Pooštrene mere higijene i tekuće dezinfekcije javnih gradskih površina i javnih preduzeća i ustanova, kao i dispozicije otpada u Gradu od strane komunalnog preduzeća.
 10. U svim tržnim centrima, prodajnim, ugostiteljskim i drugim objektima, obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu. U svim objektima piljarama i dragstorima gde se vrši prodaja svežeg voća i povrća prilikom kupovine građani ne smeju sami uzimati robu, već će to za njih obavljati radnici koji moraju nositi zaštitnu masku i rukavice dok će se naplata obavljati kod drugog lica koje će isključivo raditi sa novcem.
 11. Da na svim pijacama vidno budu obeleženi pravci ulaza i izlaza sa pijace kao i smerovi kretanja kako bi kupcima bio olakšan prolaz. Da tezge budu oblepljene providnim celofanom tamo gde je moguće.
 12. U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu.
 13. Saradnja sa medijima u cilju pravovremenog i tačnog informisanja stanovništva.

Epidemilog Branislav Tiodorović rekao je da podaci o broju obolelih u Nišu pokazuju da se epidemiološka situacija “od nepovoljne kreće na vanrednoj”.

“Građane pozivamo ne na poslušnost, već na odgovornost. Na odgovornost prema onima sa kojima žive i rade”, izjavio je Tiodorović na konferenciji za novinare.

Epidemiolog je rekao da je od ukupnog broja testiranih osoba u Nišu, pozitivno njih 37 do 38 odsto. “To je manje u odnosu na neka druga mesta gde procenat pozitivnih ide preko 80 odsto”, rekao je.

Tiodorović je rekao da Klinički centar u Nišu trenutno dnevno prima na bolničko lečenje oko 30 pacijenata.

“Kapaciteti KC Niš za sada su dovoljni za sve pacijente sa juga Srbije. Takođe i sa istoka zemlje i područja Kruševca, Trstenika i Aleksandrovca”, rekao je Tiodorović. Dodao je i da se razmišlja o tome da u kovid sistem uđe i institut “Radon”.

Član niškog Štaba za vanredne situacije epidemilog Žarko Ranković izjavio je da je u privremenoj kovid bolnici u “Čairu” trenutno zbrinuto sedam pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, od kojih je šestoro sa prebivalištem van Niša.