Međunarodni dan pomfrita: Da li je to i Vaše omiljeno jelo iz detinjstva?

Međunarodni dan pomfrita
Foto: pixbay

Međunarodni dan pomfrita obeležava se širom sveta, 13. jula. Poenta ovog dana je da pojedemo što više krompirića bez griže savesti.

Međunarodni dan pomfrita, jela od prženog krompira, koji ide kao prilog uz gotovo svaki obrok, obeležava se danas. U svetu, pomfrit ima nekoliko imena- French Fries, Chips, Finger Chips, French-Fried Potatoes, kao i različite načine pripreme. Pomfrit je, zbog zanimljivog oblika, i mogućnosti da se jede prstima, omiljeno jelo mnogoj deci.

Istorija pomfrita

French Fries, kao jedan od najustaljenijih naziva pomfrita u svetu, asocira nas na Francusku. Međutim, pomfrit vodi poreklo iz Belgije. Priča o njegovom nastanku može se naći u jednom porodičnom zapisu iz 1781. godine, u kome piše da su krompir sekli na duge tanke trake kako bi podsećale na ribu, pržili ga na vrelom ulju i služili umesto ribe koju nisu mogli da upecaju tokom zime, kada bi reke zaledile. Kada su ga američki vojnici, tokom Prvog svetskog rata, probali u Belgiji, prženom krompiru dodali su prefiks “francuski”. Pretpostavlja se da je razlog za to, činjnica da je francuski jezik bio zvanični jezik belgijske vojske u to vreme. Nakon toga, ovo ukusno jelo dobijalo je na svetskoj popularnosti, i danas se služi uz razne soseve i specijalitete.

Priprema pomfrita je vrlo jednostavna, i ostavlja mesta za Vašu kreativnost. Evo nekoliko načina na koje možete seći krompir.

Međunarodni dan pomfrita: Kako se služi širom sveta?

U Belgiji, gde je pomfrit nastao, zovu ga “flamanski krompir, a Holandiji ga jedu sa sosom napravljenim od sitno seckanog crnog luka i kečapa i ova kombinacija je deo holandske tradicionalne zakuske.

Kanađani pomfrit služe uz goveđe pečenje, sa sirom. Amerikanci ga vole sa slaninom i uz pljeskavice. Statistike kažu da prosečan Amerikanac pojede 29 kilograma pomfrita godišnje.

U Grčkoj ste sigurno probali pomfrit kako ga oni prave, pržen na maslinovom ulju, začinjen origanom i belim lukom, ali i sirom, gde dobija sasvim drugačiji, mediteranski ukus.

U Srbiji se uglavnom služi uz meso. Na kioscima brze hrane, često je prilog uz pljeskavicu, giros, ili burito.

Zdravija varijanta pomfrita

Pomfrit je poznat i kao ne tako zdravo jelo. Zbog toga što se prži u dubokom ulju mnogi lekari i nutricionisti sa neodobravanjem gledaju na njega. Ukoliko volite pomftit, a izbegavate ga zbog njegove štetnosti, predlažemo Vam zdraviju varijantu: Krompir isecite po želji, i umesto da ga pržite u dupokom ulju, stavite ga u pleh, začinite, pospite sa malo ulja i pecite u rerni.

 

 

Global digital clinic