Međunarodni dan podrške žrtvama torture: Projekcija filma “Podsećanje”

Međunarodni dan podrške žrtvama torture
Dokumentarni film Podsećanje

Međunarodni dan podrške žrtvama torture obeležava se 26. juna. Tim povodom će sutra biti prikazan film “Podsećanje”.

Međunarodni dan podrške žrtvama torture obeležava se da bi se podigla svest građana o postojanju ovog problema širom sveta. Mučenjem se uništava ličnost žrtve i poriče nesporno ljudsko  pravo na dostojanstvo ljudskog bića. Uprkos apsolutnoj zabrani mučenja po međunarodnom pravu, mučenje i dalje traje u svim regionima sveta. Zabrinutost o zaštiti nacionalne bezbednosti i granica se sve više koristi kao opravdanje za mučenja i druge oblike okrutnog, ponižavajućeg i nečovečnog postupanja.

Povodom obeležavanja ovog dana, 26. juna 2020. godine u Maloj sali Niškog kulturnog centra, biće prikazan film “Podsećanje”.

“Film „Podsećanje“ na najdirektniji način predstavlja žrtve torture koje su doživele različite vrste mučenja u ratu i miru…Ovo je prilika i za podsećanje na nedavno preminulog autora filma i novinara Radoslava Ćebića“, kažu iz NKC-a.

Projekcija počinje u 19 časova i ulaz je besplatan. Nakon toga vodiće se razgovor o autoru i filmu, u njemu učestvuju Biljana Petrović, Pavlina Mihajlenko, Filip Švarm, Momir Turudić i Dejan Dabić.

 

Dostava hrane u Nišu