Matić: Dogovor o uslovima ulaska turista iz Srbije u Grčku krajem marta, nova pravila za putovanja u Tursku

matić
Tatjana Matić Foto: Ministarstvo trgovine

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić najavila je danas da će ministar turizma Grčke Haris Teokaris 30. marta doputovati u Beograd radi finalizacije dogovora o uslovima ulaska turista iz Srbije u tu zemlju.

Tatjana Matić je takođe navela da od juče važe nova pravila za ulazak putnika u Tursku koja uz PCR test podrazumeva i digitalni sertifikat.

Izjavila je da su sa grčkom stranom dogovoreni svi tehnički detalji o digitalnim sertifikatima koji bi trebalo da omoguće lakši ulaz građanima koji su vakcinisani. Oni koji imaju antitela, odnosno negativan PCR test moći će takođe da pređu granicu.

“Grci zadržavaju pravo da na granici rade nasumične PCR testove. To će zavisiti od epidemijske situacije u Srbiji”, istakla je ona. Dodaje da ukoliko Srbija ne bude na crvenoj listi kada sezona počne, neće biti potrebe za nasumičnim testovima.

Bez obzira na bilateralne dogovore koji će biti uspostavljjeni između Srbijei i Grčke, ključ će biti u epidemijskoj situaciji i u obe zemlje.

Ministarka je prenela da je za ulazak u Hrvatsku i dalje neophodan samo PCR test. Ipak, čeka se i konačan stav EU o digitalnom sertifikatu, odnosno takozvanom kovid pasošu.

Takođe, kako je napomenula, i u Tursku se ulazi sa PCR testom. Ova zemlja je uvela i novu meru koja se primenjuje od juče. 72 časa pre ulaska treba da se popuni elektronski sertifikat. Kod koji se dobije prilikom popunjavanja sertifikata putnik ima na mobilnom telefonu ili u nekom drugom digitalnom formatu, koji pokazuje prilikom ulaska u Tursku.

Matić je najavila da se odluka o takozvanim kovid pasošima u EU očekuje sutra, ali da taj dokument treba da razmatraju Savet EU i Evropski parlament. Napomenula je da o tome postoji velika podeljenost među članicama Unije.

Evropska unija je, kako je ocenila, daleko od toga. Neke njene članice otvoreno se protive takvoj diskriminaciji. Razlog za to je jer se razmišlja o izdavanju dokumenta u trenutku kada većina Evropljana ne može uopšte da primi vakcinu.

Prema njenim rečima, suština digitalnog sertifikata jeste da omogući lakšu proveru zdravstvenog stanja građana EU koji bi da putuju, ali on ne propisuje koju vakcinu treba primiti da bi se putovalo u Uniju.

Ministarka je prenela da sertifikat nije usmeren na ograničavanje, jer ne sadrži samo podatak o vakcinaciji. Sadrži podatke i o antitelima ukoliko je neko preležao COVID-19, kao i o PCR testu.

“U obaveštenju koje je naša zemlja dobila, nigde se nije navodilo da će isključivo vakcine koje imaju licencu Evropske agencije za lekove biti predmet ovakvog jednog sertifikata, ali nije nemoguće da budu samo te vakcine”, navela je Matić.

Ona je konstatovala da taj dokument, s obzirom na sve navedeno, treba da olakša kretanje i ljudima koji neće biti vakcinisani iz objektivnih ili subjektivnih razloga.

Izvor: Insajder