Krivična prijava protiv gradskog većnika zbog „zlupotrebe“ ličnih podataka demonstranta, pa i onih iz Žandarmerije

Neformalna grupa građana za odbranu pašnjaka Beli vrh na teritoriji Gornjeg Matejevca najavila je nastavak protesta ispred Skupštine grada Niša zbog njene “nezakonite” odluke da se pašnjak vrati u državnu svojinu, a žiteljima tog niškog sela oduzme pravo korišćenja.

Oni su nakon podnošenja krivičnih prijava zbog ovakve skupštinske odluke protiv gradonačelnice Dragane Sotirovski, predsednika Skupštine grada Bobana Džunića i načelnice Gradske uprave za imovinu Ružice Đorđević najavili i prijavu protiv gradskog većnika Nenada Stankovića jer je neovlašćeno pribavio i objavio lične podatke jednog od meštana u protestu, pa i onih koje je imala Žandarmerija.

Takođe su zatražili hitnu Stankovićevu smenu jer je on na taj način “grubo prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, u cilju zastrašivanja i omalovažavanja”.

“Novi protest smo zakazali za utorak 6. jun, i očekujemo još veći broj građana, jer je i naše nezadovoljstvo još veće zbog nastavka ove otimačine, kao i političkog nasilja koje doživljavaju učesnici dosadašnjih protesta. Sumnjamo i bojimo se da će na toj lokaciji biti skladišten opasni otpad ili jalovište”, rekao je za Danas Slaviša Dinić, meštanin Gornjeg Matejevca i odbornik u Skupštini gradske opštine Pantelej, na čijoj je teritoriji selo.

On je kazao da je “mnogo propusta i manipulacija u vezi sa otimanjem” pašnjaka od njegovog sela, a umesto da bude javne rasprave i da se uradi studija o uticaju na životnu sredinu, doneta je tajna skupštinska odluka na štetu građana.

Podsetio je da je gradonačelnica između ostalog rekla da je reč o pašnjaku prve kategorije, a on ima sedum kategoriju.

Advokatica Dragana Milutinović, koja zastupa žitelje Gornjeg Matejevca, kazala je da je većnik Stanković očigledno “zloupotrebio službeni položaj” i neovlašćeno pribavio, obradio i javno objavio zaštićene podatke o ličnosti jednog učesnika protesta, u cilju zastrašivanja svih demonstranata i meštana”.

Izvor: danas.rs