Kreće najduži policijski čas do sada: Zavalite se u svoje fotelje i uživajte uz filmske maratone

Foto: pixbay

U Srbiji uskoro počinje najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja. Zabrana kretanja počinje od 17 časova, i trajaće do ponedeljka u 5 časova ujutru. Kako da iskoristite to vreme?

Ispred sebe imate 60 sati koje ćete provesti u svojim domovima sa najbližima. Možda Vas brine kako ćete provesti to vreme, zato Vam mi predlažemo da se uz filmski maraton preselite u neku drugu stvarnost.

Za dečaka za ožiljkom na čelu, koji se školuje u najprestižnijoj školi magije svi su čuli. Hari Poter je serijal romana koje je napisala Dž. K. Rouling. Objavljeno je sedam knjiga u periodu od 1997. do 2007. godine. Zbog svoje jedinstvene i neuobičajene radnje romani su stekli popularnost širom sveta, a Hermiona, Ron i Hari postali su najbolji prijatelji mnogih od nas.

Četiri godine nakon objavljivanja prve knjige, snimljen je i prvi od osam delova filmskog serijala o Hari Poteru. Prateći popularnost knjiga, i filmovi su dostigli svetsku slavu. Lik Hari Potera i danas se može naći na školskom priboru, odeći i posuđu.

Privatna kolekcija. Foto: Petra Moskatelo

Filmski serijal

Uz Hari Potera odrastale su generacije dvehiljaditih i danas se rado sete tog perioda i uvek se vraćaju filmovima. Serijal kreće 2001. godine, a poslednji film izašao je 2011. Glavne uloge dobili su mladi glumci, Ema Votson kao Hermiona, Rupert Grint kao Ron i Danijel Radkfil kao Hari. Ako do sada niste pogledali, donosimo Vam kratak opis svakog dela i nadamo se da ćete uživati u ovom filmskom maratonu.

  1. Hari Poter i kamen mudrosti (2001)

U prvom delu upoznajemo Harija, dečaka bez roditelja koji otkriva svoju magiju i odlazi na školovanje u Hogvorts- školu za veštice i čarobnjake. Tamo Hari otkriva sudbinu svoje porodice, i susreće se sa zlom koje progoni svet magije.

2. Hari Poter i Dvorana tajni (2002)

U nastavku sage čarobnjaci u Hogvortsu susreću se sa drevnim proročanstvom i neprijateljem koji parališe svoje žrtve. Hari i njegovi prijatelji istražuju događaje bez znanja svojih profesora i upadaju u ozbiljne nevolje.

3. Hari Poter i zatvorenik iz Askabana (2004)

U svetu magije svi su u strahu- pobegao je zločinac iz najstrašnijeg zatvora. Misterija oko ovog zatvorenika polako se rešava, a Hari, Hermiona i Ron saznaju da zlo uvek ima dva lica.

4. Hari Poter i Vatreni pehar (2005)

Spletom čudnih okolnosti Hari učestvuje u čarobnjačkom turniru, i pored svih prepreka uspe da stigne do finala. Tada saznaje da je celo takmičenje bila farsa i susreće se sa osobom koja je ubila njegove roditelje- lordom Voldemorom.

5. Hari Poter i Red feniksa (2007)

U povratak lorda Voldemora niko ne veruje, i svi Harija smatraju lažljivcem. Ministarstvo magije vodi kampanju protiv svakog ko veruje u povratak ovog zlog čarobnjaka. Hari sa svojim prijateljima koji čine Red feniksa kreće u borbu protiv zla i u bitku koja će doneti veliki gubitak

6. Hari Poter i Polukrvni princ (2009)

Hari polako otkriva sve više pojedinosti o Voldemoru i saznaje za horkruse– delove njegove duše koji ga čine skoro besmrtnim. Hari kreće u potragu, kako bi uništio jedan po jedan horkrus i oslabio Voldemora. Međutim, i on ima svoju vojsku koja se ne plaši koriščenja zabranjene kletve smrti- avada kedavra.

Finalne borbe

Poslednja dva dela donose konačne borbe i razrešenje svih misterija

7. Hari Poter i relikvije smrti 1. deo (2010)

Hari, Hermiona i Ron nastavljaju potragu za horkrusima. U trci sa vremenom i stalnim gledanjem smrti u oči, oni otkrivaju relikvije smrti.

8. Hari Poter i relikvije smrti 2. deo (2011)

Glavni junaci tragaju za preostalim horkrusom, kako bi konačno uništili Voldemora, dok se vreme konačne bitke u Hogvortsu približava.

Vreme je sve što Vam je potrebno za ovaj filmski maraton, a sada ga imate. Zavalite se u svoju fotelju i provedite ga u svetu magije, prijateljstva i borbe protiv zla.

Auror N.M.

 

 

Dostava hrane u Nišu