Kreće fudbal u svetu

fudbal

Napokon! Fudbalska lopta na evropskim terenim zakotrljaće se početkom maja.

 Najnovija informacija je da bi Linglong Super liga Srbije trebalo da bude nastavljena 18. maja, prenosi TV Arenasport.

Planirano je da se sa treninzima počne 4. maja, tako da će igrači za pripreme imati dve nedelje. Da li je to dovoljno vremena za dva profesionalna ranga takmičenja  ostaje da se vidi.

Ostale lige

Neke zemlje su odlučile da proglase kraj sezone kao Holanđani i Francuzi, dok su ostali rešile da nastave i zakazale su datume kada će se fudbal ponovo zaigrati.

Bundes liga

Bundes liga prva kreće, ali bez prisustva publike. Igračima će se pre početka utakmice meriti temperatura, radiće se brzi testovi na prisustvo virusa, neće biti rukovanja, i dozvolili su mogućnost da se nastupi i sa maskama preko lica. Radi štednje i efikasnosti, igraće se na manjim stadionima, na svaka 2-3 dana.
Ukoliko se desi da neki igrač bude zaražen virusom, ekipa ide u karantin, stadion se dezinfikuje i klub će biti diskvalifikovan.

Premijer liga

Premijer liga sezonu nastavlja početkom maja i da se završi 12. jula kako ne bi došlo do gubitka ogromnog novca od TV prava, koji na godišnjem nivou iznosi tri milijarde funti, otkriva britanski Dejli mejl. Po ovom planu, koji je podržalo svih 20 klubova učesnika takmičenja, utakmice bi se igrale pred praznim tribinama zbog bezbednosti navijača i rizika od širenja virusa.

Serija A

Klubovi u Seriji A su dali saglasnost da se sezona nastavi.
Bilo je priče ranije da Italijani ne žele da nastave sezonu, ali kako prenosi “Gazeta delo Sport” sada su svi klubovi složni da sezona treba da se nastavi uskoro.

La liga

La liga se nastavlja od 18. maja, treniraće se u manjim grupama, gde bi bili podeljeni u grupe od po šest igrača, a od 25. maja i u grupe od po osam.
Zajedno sa trenerima i drugim osobljem na terenu ne bi smelo da bude više od deset osoba, a tek od 1. juna bili bi dozvoljeni kolektivni treninzi, ali pod strogom kontrolom.
Već se zna da će madridski Real utakmice igrati na stadionu ’’Alfredo di Stefano’’, kapaciteta 6. 000 mesta.

Plan je da igrači borave u obližnjem hotelu ili rezidenciji ako njome klub raspolaže i tako bi se pripremali za nastavak takmičenja, koji La Liga očekuje 12. juna.

Danska liga

Danska liga neće početi  pre 17. maja.  Planirano je da se preostale utakmice odigraju bez prisustva publike.

Švajcarska

Švajcarska fudbalska liga za nastavak na prvenstvo kreće 8. juna, pod uslovom da se utakmice igraju bez gledalaca na tribinama.

 NOVA PRAVILA

Utakmice će biti bez gledalaca.

Maksimalni broj prisutnih na stadionima, računajući igrače, stručne štabove, službena lica i pomoćno osoblje ne sme preći 240 ljudi.

Pre početka meča svim igračima se rade testovi na koronavirus ili meri temperature.

Nema više uobičajenog rukovanja između igrača pre početka utakmice.

U slučaju da neko od igrača bude zaražen, njegov klub ide u karantin i ne nastavlja takmičenje.

Stadioni će morati da imaju sredstva za dezinfekciju na samom ulasku, kao i u prostoriji pred izlazak na teren.

Autor: J.Š