Kontejneri za reciklažu stakla uskoro u Nišu

kontejneri za reciklažu stakla
Foto: Ilustracija, Pixbay

Kontejneri za reciklažu stakla su donacija NALED-a i Nemačke razvojne pomoći. Niš i Sombor  biće prvi gradovi koji će dobiti oko 600 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže.

Kontejneri za reciklažu stakla sprečiće da velike količine staklenih ambalaža završe na deponiji. Ambalaži koja završi tamo potrebno je više od 5.000 godina da se razgradi.

Zbog nedostataka u upravljanju otpadom na lokalnom i nacionalnom nivou, količina sakupljene ambalaže koju operateri preuzimaju je mala i neisplativa za tretman. Glavni razlog su skupi troškovi transporta do drugih zemalja, jer u Srbiji ne postoje kapaciteti za potpunu preradu.

Kako bi se uspostavio održivi sistem, NALED i Nemačka razvojna pomoć će donirati 150.000 evra za uspostavljanje neophodne infrastrukture i sistema za pravilno upravljanje otpadom.

“U Srbiji se godišnje stavi na tržište između 320.000 i 350.000 tona ambalaže, što znači da po stanovniku nastane 51 kilogram ambalažnog otpada. U poređenju sa drugim otpadom, staklo je teže, pa su i troškovi transporta znatno veći. To umanjuje vrednost stakla kao resursa koji se može reciklirati. Povećane količina sakupljenog otpada postavile bi osnov za isplativiji tretman i ponovnu upotrebu recikliranog stakla u regionu”, kaže Slobodanka Cucić, potpredsednica Saveza za zaštitu životne sredine u NALED-u.

Sakupljeni otpad od stakla preuzimaće kompanija, koja će u istom iznosu investirati u infrastrukturu za sakupljanje stakla. Ambalažu će izvoziti iz Niša u Bugarsku. Cilj projekta je da se reciklaža stakla u pilot opštinama poveća za 20%, a do 2022. očekuje se proširenje mreže i na druge lokalne samouprave.

Trenutno se u Srbiji sakuplja 43% stakla od ukupno plasiranih godišnjih količina na tržište. Prosek zemalja Evropske unije je na 60%. Prema podacima Sekopaka, da bi se ovaj procenat povećao za samo 1% treba sakupiti dodatnih 7.000 tona stakla. Po EU direktivi do 2030. godine sve zemlje treba da dostignu nivo prikupljene staklene ambalaže od 75%.

Izvor: Naled

Global Digital Clinik