Kontejner medicinske pomoći stiže u Niš do kraja godine

Kontejner medicinske pomoći u vrednosti od 700.000 dolara humanitarna organizacija „28. jun“ i kompanije „Supplies Over Seas“ stićiće u medicinski centar Niš, gde će neka od opreme ostati, dok će druga biti poslata bolnicama i klinikama širom Srbije, Republike Srpske, Krajine i Crne Gore.

Pošiljka koja stiže iz Luisvila, Kentaki, treba da stigne u Srbiju pre Nove godine, a sadrži neophodne mašine za anesteziju, rendgen, mašine za ultrazvuk i EKG, električne bolničke krevete, neophodne monitore i ostale stvari koje su tražile bolnice širom regiona.

 Očekuje se da će vrednost ukupne pomoći tokom praznika preći iznos od milion dolara. Humanitarna organizacija  „28. jun“ već duže vremena sarađuje sa medicinskim centrom u Nišu gde je 2013. već poslata  medicinska oprema u vrednosti od 500.000 dolara, koju je direktor medicinskog centra Zoran Radovanović procenio kao „jednu od najvećih donacija“ koju je Srbija primila.

 Humanitarna organizacija „28. jun“ je multinacionalna organizacija koja se bavi humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom. U maju 2018. godine postala je prva dobrotvorna organizacija iz bivše Jugoslavije kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama. Osnovana je 2011. godine, a  registrovana 2012.godine u Kanadi kao neprofitna organizacija. Kroz različite projekte koji su realizovani prikupljeno je više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara.