Koliko je teško doći na prvu stranicu Google-a?

Koliko je teško doći na prvu stranicu Google-a?

Ako znate da otprilike 90% Google pretraga završi na prvoj stranici, svesni ste i važnosti da vaš brand bude na njoj.

Problem je u tome što se za prvih 10 mesta bori gotovo svaki brand na ovom svetu i u većini slučajeva nije u pitanju samo jedna ključna reč za koju se želite prikazati u top 10 nego je obično reč o čitavoj seriji ključnih reči.

To je prvi razlog zašto većina brandova želi optimizovati svoju web stranicu, tj. napraviti SEO (Search Engine Optimization).

SEO optimizacija je sve važnija jer se danas 71% ljudi zadrži na prvoj Google strani. Preciznije, 67% odabere jedan od prvih 5 rezultata sa prve strane.

– Go Gulf

Drugi razlog, priznajmo to sami sebi, jest taj da većina brandova misli da će dobrom optimizacijom izbeći plaćanje Adwords oglašavanja jer će ih kupci pronalaziti besplatno.

Zvuči dobro u teoriji, teško je izvodljivo u praksi.

Da se razumemo, trebate SEO čak i ako oglašavate, ali stvari nisu tako jednostavne…

SEO - search engine optimization
SEO – search engine optimization

KOJA JE ŠANSA DA SE POJAVITE NA PRVOJ STRANICI GOOGLE PRETRAGA?


Sve veći broj korisnika surfuje na pametnim telefonima. Pametni telefoni imaju ograničen prostor na ekranu pa se u većini slučajeva organski rezultati pretraga ne vide na vrhu pretrage već se tamo nalaze oglasi.

No, čak i da nije tako i da pretpostavimo da su organski rezultati vidljivi na vrhu i da pretpostavimo da većina korisnika scrolla ekranom skroz do kraja rezultata prve stranice Google-a, evo podataka koji će vas malo razočarati, a temeljeni su na istraživanju* efekta SEO optimizacije kroz vreme:

01) gotovo 60% web stranica koje se nalaze na prvoj stranici Google pretraga su starije od 3 godine

02) samo 5,7% novih stranica uspe ući u top pretrage unutar perioda od 6 do 12 meseci

03) cca 2% novih stranica koje uđu u top pretrage se pojave na prve 3 organske pozicije

Ako je vaša stranica starija od 3 godine, imate određenu prednost, ali to ne znači da će vaš put biti lagan jer i SEO zahteva kontinuirani rad i trud, posebno jer niste jedini koji su se setili te taktike.

Ako imate novu stranicu, možete pričekati koju godinu da vas Google organski pogura, pod uslovom da ste odradili dobar SEO ili se okrenuti staroj dobroj taktici zvanoj – marketing.

Autor: Dalibor Šumiga