Koalicija SPN Niš poziva gradonačelnicu Draganu Sotirovski da podnese ostavku

vlasnici lokala

Da bi se lokalni izbori u Nišu održali istog dana kao i u ostalim gradovima u Srbiji, u nedelju, 2. juna, neophodno je da gradonačelnici i predsednici opština podnesu ostavke do 18. marta, navode iz Koalicije “Srbija protiv nasilja”.

SPN je pozvao gradonačelnicu Draganu Sotirovski da podnese ostavku, odnosno “da skrati svoj mandat za svega mesec dana i omogući Nišlijama da na lokalne izbore izađu kad i ostali građani Srbije” – čime će se, kako su dodali, sprečiti i selidba građana zbog izbora.

“Neophodno je da se podnesu ostavke do 18. marta, da nakon toga zasedanje preuzme privremeni organ u trajanju od 30 dana i da se 18. aprila zakažu izbori za nedelju, 2. jun. Zahtevamo da Dragana Sotirovski podnese ostavku i time omogući održavanje izbora 2. juna 2024. godine. Zahtevamo da svi predsednici niških opstina podnesu ostavke, kako bi se i gradski i opštinski izbori održali u istom danu” – poručuju u SPN.

Kako dodaj iz SPN, da bi sprečili selidbu iz Beograda u Niš onih koji će uticati na izborni dan, vazno je da izbori budu istog dana odnosno 2. juna.

“Da bi slika demokratskih izbora bila sto bolja, da bi izlaznost na tim izborima bila sto veća, važno je da se oni održe pre leta i pre perioda odmora. Raspisivanje izbora za kraj juna ili jul očigledno vodi ka izborima sa malom izlaznošcu i upitnim legitimitetom bez obzira ko pobedi. Uslovi izbora moraju da se poprave do 2. juna i da se istog dana izađe na sve izbore” – navodi ova opoziciona koalicija.

Global Digital Clinik