Ko nema recept “na šolje” ništa o kolačima nije naučio! Evo kako čuveni Rudolf pravi tortu na naš način

recept na šolje
Foto: PrtSc, Instagram

Recept “na šolje” uobičajen je u našoj kulturi, i prenosi se s generacije na generaciju. Ovako su naše bake i mame pripremale mnoge specijalitete, a to se prenelo i na nas.

Čuveni holandski poslastičar Rudolf van Vin oduševio je svet kada je u jednoj emisiji napravio Vasinu tortu pomoću obične šoljice za kafu. Ko nema makar jedan recept “na šolje”, taj nikad nije živeo u Srbiji. Poznati poslastičar za svoje specijalitete najčešće koristi precizne mere.

Ima specijalne kašičice, vagice pa i termometre uz koje je u gram i stepen siguran u to kako će ispasti kolač koji pravi. Ipak, u jednom videu sva pomagala je ostavio po strani i napravio je tortu onako kako mi to sami najčešće radimo i kako smo naučili od naših baka:

  • jedna šolja,
  • polja šoljice,
  • prstohvat,
  • odoka,
  • da se ne lepi…

Rudolf je na svom Instagram profilu objavio video na kojem pravi, Vasinu tortu, ali na jedan njemu potpuno neuobičajen način.

“U Srbiji ljudi imaju lak način merenja sastojaka pri kuvanju i pečenju. Skoro svaka kuća ima jednu šoljicu kafe. A osim za kafu, Srbi je koriste i za merenje sastojaka za recepte. Sa ovom šoljicom možete izmeriti zaista sve. Baš zato što je šoljica za kafu prava mera za sastojke, odlučio sam da isprobam ovaj srpski način pripremanja recepta. Upravo sam zato i napravio njihovu omiljenu, Vasinu tortu”, napisao je on.
Dostava hrane u Nišu