Klimatske promene u Srbiji: Prete nam ekstremno visoke temperature i bujične poplave

Hitna prevencija od elementarnih nepogoda
Hitna prevencija od elementarnih nepogoda

Klimatske  promene u ovom delu Evrope, a to znači na Balkanu i u Srbiji su neizbežne, a one će sa sobom doneti i prirodne katastrofe i vanredne situacije.

Prevencija je ključ borbe protiv svih prirodnih katastrofa

Zbog toga je važno da sve državne institucije u kontinuitetu preventivno deluju i na taj način budu spremne za eventualne elementarne nepogode, saopšteno je na skupu o prevenciji od elementarnih nepogoda održanom u Skupštini grada Niša.

Poplave u maj 2014. godine u Srbiji su najbolji podsetnik da elementarne nepogode nisu predvidive.

“Tada smo shvatili koliko su nam sistemi za odbranu od poplava bili zapušteni i neodržavani. Vrhunac je bilo saznanje da pojedine državne institucije nisu radile posao zbog kojeg su uspostavljene. Od tada do danas urađeno je mnogo: očišćene su regulacije, napravljeni su neki odbrambeni bedemi, ali je to još uvek početak. Ne treba potcenjivati upozorenja nadležnih o novim elementarnim nepogodama”, izjavio je profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Savić.

Moramo više ulagati u sistem odbrane od prirodnih katastrofa

Važno je i da se primenjuju mere urbanističkog reda, kako se ne bi gradilo u plavnim zonama, ali i da se ne prave deponije pored reka i u odvodnim kanalima, upozoreno je na sastanku.

“Sastanak je sazvan kako bi se napravila bolja koordinacija, ali i umrežile sve institucije.Veliku ulogu imaju i lokalne samouprave koje bi trebalo da na svojoj teritoriji uoče probleme i nadležnim institucijama dostave planove o potrebnim radovima”, rekao je predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković.

Sastanku su prisustvovali i predstavnice Petrohemije Pančevo, profesor dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor dr Momir Praščević,dekan Fakulteta zaštite na radu u Nišu, Zoran Bašić, poseban savetnik u Ministarstvu privrede, Saša Radulović, posebni savetnik u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, predstavnici Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i Slobodan Marković, direktor “Erozije” u Nišu.