Kisić Tepavčević: Sve stabilnija epidemiološka situacija

pooštrene mere
Darija Kisić Tepavčević. Izvor: srbija.gov.rs

Zamenica direktora Instituta Batuta, Darija Kisić Tepavčević, rekla je danas da je u Srbiji sve stabilnija epidemiološka situacija, ali da u kovid ambulantama još ima pacijenata.

Govoreći o opuštanju mera i početku nove školske godine, ona je istakla da svako okupljanje predstavlja faktor rizika. “Ukoliko se poštuju preventivne mere, taj rizik svodi se na minimum”, dodaje Kisić Tepavčević.

Poslednjih nedelja beleži trend pada oboljevanja, te je primetno manje opterećenje zdravstvenog sistema.

“Međutim, u našim kovid ambulantama još uvek ima pacijenata. Radimo intenzivan nadzor nad ovim oboljenjem. To rezultira otkrivanjem novih slučajeva ove bolesti”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da poslednjih nedelja ima mnogo veći broj otpusta nego prijema u bolnice i da je sve manje pacijenata sa težim formama bolesti koji zahtevaju hospitalizaciju. To, kako kaže, rezultira da se jedna po jedna kovid bolnica vraća na svoj normalan sistem rada.

Ne možemo da kažemo da se radi o sigurnoj epidemiološkoj situaciji jer je virus još prisutan.

“Broj obolelih isključivo zavisi od učestalosti primene preventivnih mera, zato u skladu sa tim treba da nastavimo da se ponašamo odgovorno i savesno”, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, nema nijednog novog žarišta, ali ima sporadičnih slučajeva čiji je najveći broj u velikim gradovima.

Kada je u pitanju prenošenje virusa, doktorka Kisić Tepavčević kaže da se, bez obzira na drugačije hipoteze koje su se pojavljivale, ovaj virus prenosi direktnim kapljičnim prenosom i direktinim kontaktom, ali da je moguće da se prenese i indirektnim kontaktom preko sveže kontaminiranih predmeta.

“Poštovanje distance i nošenje maske je ono što nas spašava od ove infekcije”

S obzirom na popuštanje mera koje uključuju početak rada pozorišta i bioskopa kao i polazak u školu, zamenica direktora Batuta kaže da svako okupljanje predstavlja faktor rizika.

“Moraćemo da naučimo da živimo sa ovim virusom. Postepeno se vraćamo uobičajenim životnim aktivnostima, ali ukoliko se pridržavamo mera verovatnoću prenošenja virusa smanjujemo na minimum”, naglasila je ona.

S obzirom na sve stabilniju epidemiološku situaciju, Kisić Tepavčević kaže da se ide u pravcu novog opuštanja preventivnih mera, ali da građani ne smeju da se opuštaju i da moraju da nastave sa odgovornim ponašanjem.

“Maske ćemo nositi sve dok je virus prisutan. Sve preventivne mere će nas štititi i od drugih respiratornih infekcija koje nas čekaju na jesen i zimu”, rekla je ona.

Kada je u pitanju uvođenje mere samoizolacije za naše građane koji se vraćaju sa letovanja iz inostranstva, Kisić kaže da se intenzivno prati epidemiološka situacija, zdravstveno stanje osoba koje dolaze iz inostranstva i da se svakodnevno razmatra ta opcija.

“Ono što je bitno da shvate naši građani koji odlaze na trenutno najpopularnije destinacije, da je tamo epidemiološka situacija lošija nego kod nas. Iako su na odmoru, moraju da poštuju preventivne mere”, rekla je Kisić Tepavčević, apelujući da se nakon povratka ponašaju još odgovornije i savesnije.

Izvor: Insajder