Kineske slike u Nišu: Izložba „Gradovi pamte“

Foto: Jor Yin Fun
Foto: Jor Yin Fun

U Galeriji Art55 u Nišu otvarena je izložba Gradovi pamte kineske umetnice Đo In Fan iz Hong Konga.

Izložbu je otvorio Miodrag Daja Anđelković, a koju niška publika može da vidi do 5. avgusta 2018.

Umetnički radovi Đo in Fan su mahom izrađeni u kineskom tušu na pirinčanom papiru. Razvila je tehniku kineskog slikanja sa kolažom koji se prirodno utapa u ‘uramljivanje’ kineskih slika. Izloženi radovi su deo postavke sa izložbi u Somboru 2017. i Pirotu 2018. godine.

Svoj slikarski senzibilitet pronalazi u gradovima Italije, Španije, Francuske, srednjovekovnom graditeljstvu Srbije, gde često boravi i Hong Konga.

Kombinuje  poeziju, kaligrafiju, slikarstvo i graviranje pečata, što je tradicionalni oblik kineske umetnosti već stotinama godina. Ova jedinstvena osobina tradicionalnog kineskog slikarstva potiče od intelektualaca koji su voleli poeziju, slikarstvo, kaligrafiju i graviranje pečata. Prihvativši ovu  tradicionalnost u osnovi svog slikarsrva, Đo In Fan je nadograđuje novim elementima, motivima i zapisima različitih arhitektonskih građevina, čime se odvaja od svojih osnovnih akademskih šema.

Foto: Jor Yin Fun
Foto: Jor Yin Fun

Rođena je 1952. godine u Hong Kongu.  Diplomirala je na Odeljenju lepih umetnosti u okviru koledža Nova Azija na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu 1975. godine. Predavala je umetnost na koledžu Kognicio(Kaulun), Hong Kong. Kao stipendista japanske vlade, istraživala je obrazovanje u umetnosti u Japanu (1981-1983). Potom je živela i usavršavala se u bivšoj Jugoslaviji, gde je imala 11 samostalnih izložbi.

Đo se vratila u Hong Kong 1991. i od tada akivno promoviše i podučava kinesko slikarstvo. 2009. godine osnovala je studio ‘’Bela kutija’’ u okviru Centra za kreativne umetnosti Džokej kluba i direktor je ovog studija. Uključena je u rad Udruženja diplomiranih umetnika Kineskog Univerzitat u Hong Kongu i redovno učestvuje na izložbama ovog udruženja. Bila je ključna osoba u organizaciji dve izložbe umetnika iz Hong Konga u Srbiji: 2015. u Pirotu pod naslovom ‘Balkanska impresija’ i 2016. u Kruševcu sa temom ‘Pogledi sa Dalekog istoka’.