KC Niš: Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Besplatni preventivni pregledi ; Foto: Pixabay
Besplatni preventivni pregledi ; Foto: Pixabay

Ovomesečna akcija besplatnih preventivnih pregleda u niškom Kliničkom centru, biti održana sutra, u nedelju, 25. feburara u vremenu od 8 do 16 sati.

Ovog meseca svi zainteresovani građani, moći će da obave kardiološke i oftamološke preglede, kao i laboratorijske analize – merenje nivoa šećera u krvi i analize krvi na tumor markere prostate (PSA) za muškarce, i tumor markere jajnika (CA 125) za žene.

Kardiološki pregedi će se obavljati u specijalističkim ambulanatama u novoj zgradi Kliničkog centra, u Centru za radiologiju (ulaz sa glavnog stepeništa).

Svi zainteresovani za očni pregled, isti mogu obaviti u specijalističkim ambulanatama Klinike za očne bolesti, u starom delu naše zdravstvene Ustanove.

Laboratorijske analize krvi, takođe će se obavljati u starom delu Kliničkog centra, i to: tumor markeri jajnika (CA 125) u prostorijama zgrade Nuklearne medicine, dok će se analize krvi za proveru nivoa šećera u krvi i tumor markeri prostate (PSA) raditi u laboratorijama zgrade Centra za medicinsku biohemiju (ulaz iz zgrade Uprave).

Šesta akcija besplatnih preventivnih pregleda

Podsećamo, ovo je šesta u nizu akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje Ministarstvo zdravlja organizuje u cilju rane dijagnostike i prevencije bolesti, a u okviru kojih je, do sada, pregledano blizu 100.000 građana.

Od tog broja, njih više od 2.000 je upućeno na dalju dijagnostiku, čime je još jednom pokazano da promocija prevencije kao načina brige o sopstvenom zdravlju nema alternativu.