Kasni vakcina protiv pneumokoka: Obavezna za decu rođenu od 1. januara 2018.

Kasni vakcina protiv pneumokoka
Kasni vakcina protiv pneumokoka

Prema Pravilniku o vakcinaciji naše zemlje vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije ili pneumokoke od 1. marta 2018. godine obavezna je za svu decu rođenu od 1. januara ove godine, ali zbog procedure nabavke, vakcina kasni.

To je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca i štiti od ozbiljnih bolesti, poput zapaljenja pluća, zapaljenja uva i sinusa, kao i komplikacija poput meningitisa i sepse.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, a to znači samo za pojedine slučajeve bolesne dece. Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od ovih bolesti morali su sami da kupuju vakcine.

Prema rečima nadležniih očekuje se da će početkom aprila ova vakcina biti distribuirana svim domovima zdravlja u Srbiji.

Predviđeno je da se ova vakcina daje deci u prvoj godini i to u tri doze, odnosno u drugom, četvrtom i šestom mesecu.

Revakcina je predviđena  kod dece starosti od 13 do 15 meseci. Ostaje otvoreno pitanje kako će vakcinu primati deca rođena pre 1. januara 2018. godine.

“Sva ona deca koja su rođena pre 1. januara 2018. godine do navršene pete godine života mogu primiti tu vakcinu, ali u dogovoru sa izabranim pedijatrom. Po sadašnjem pravilniku roditelji vakcinu kupuju. Novi pravilnik doneo je više izmena, a jedna od njih je i preporučena vakcina”, kažu u niškom Domu zdravlja.

Ono što je problem kod ove bakterije je visoka rezistencija na antibioteke, koja je nastala kao posledica zloupotrebe antibiotika, objašnjavaju lekari. Veruje se da će se obaveznom vakcinacijom smanjiti nihova upotreba.

Kalendar vakcinacije

Prema kalendaru vakcinacije, deca primaju obavezne vakcine protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvana hemofilusom influence tip B.

Vakcina protiv pneumokoka je dodata na spisak obaveznih krajem prošle godine, kada je usvojen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali se čekala izrada i usvajanje Pravilnika o vakcinaciji koji je nedavno stupio na snagu.

 

Global Digital Clinik