Kampanja za racionalnu upotrebu antibiotika u Nišu

Tribina za roditelje male dece i akcija u centru Niša
Tribina za roditelje male dece i akcija u centru Niša

Tribina za roditelje male dece i akcija u centru Niša

U Srbiji se najmlađima dnevno prepisivalo između 1.200 i 1.500 doza antibiotika, dok je trenutni evropski standard oko 300 dnevno prepisanih doza, pokazuju statistički podaci.

U Nišu će, tim povodom, 26. maja biti održati tribina za roditelje „Rezistencija bakterija na antibiotike i racionalna upotreba antibiotika – odgovornost svih“ kao i izložba dečjih radova predškolskih ustanova Niša na temu „Antibiotici i bakterije“.

Na tribini će eminentni stručnjaci razgovarati sa roditeljima male dece o problemu antimikrobne rezistencije i pravilnoj upotrebi antibiotika, a zatim će biti podeljene nagrade učesnicima izložbe.

Tribina je deo napora Ministarstva zdravlja koje se novembra 2015. godine priključulo globalnoj kampanji za smanjenje antimikrobne rezistencije i u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom sprovodi niz aktivnosti i mera, kao i Kampanju za racionalnu upotrebu antibiotika.

Prema zvaničnim podacima Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, u 2016. godini postignuto je značajno smanjenje ukupne potrošnje antibiotika za sistemsku primenu od 18 odsto.

“Rezistencija (otpornost) bakterija na antibiotike u svim delovima sveta raste do opasno visokih nivoa i preti našoj sposobnosti da lečimo česte infektivne bolesti. Infekcije koje pogađaju kako ljude – uključujući upalu pluća, tuberkulozu, trovanje krvi i gonoreju – tako i životinje postaje teže, a ponekad i nemoguće lečiti jer antibiotici postaju manje delotvorni”, upozoravaju stručnjaci.

Učesnici tribine su:
• Prof. dr Milica Bajčetić, klinički farmakolog, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, član Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja za racionalnu upotrebu antibiotika 
• Prof. dr Ivana Ćirković, mikrobiolog, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, član Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja za racionalnu upotrebu antibiotika 
• Prof. dr Snežana Živanović, pedijatar, Klinički centar Niš
• Doc. dr Katarina Milošević, pedijatar, Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, Beograd
• Olgica Subašić, Savez udruženja medicinskih sestara iz predškolskih ustanova 

Studenti medicine i farmacije, partneri Ministarstva zdravlja u Kampanji za racionalnu upotrebu antibiotika, u okviru Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta u Nišu, Asocijacije studenata farmacije Niš (NAPSER), Udruženja studenata medicine IFMSA, organizuju akciju u zajednici, susret sa građanima Niša.

U subotu, 26. maja, od 12-15 časova, u Obrenovićevoj ulici, na Platou ispred TC „Kalča“, biće postavljen promotivni štand na kome će studenti deliti savete i informativne liflete. 

Podsetimo, 18. novembar proglašen je za Evropski dan posvećen racionalnoj upotrebi antibiotika i namenjen je svim akterima koji mogu da utiču na povećanje svesti o potrebi razumne upotrebe antibiotika.