Kako se rešiti osa i stršljena?

Ose i sršljeni vam mogu ozbiljno upropastiti zabavu i boravak na otvorenom prostoru. Ove populacije dosežu svoj vrhunac krajem leta, tako da se u to doba godine treba zainteresovati za moguće načine njihovog uklanjanja.

Evo nekoliko jednostavnih načina kako da oslobodite svoj dom od osa i stršljena, bez obzira na to da li se radi o čitavom gnezdu ili pojedinačnim insektima:

  1. Obeshrabrite ose i stršljene da se gnezde u vašem domu

    Ose i stršljeni su prilično teritorijalni i neće stvoriti gnezdo u vašem dvorištu ako misle da je to područje već dom neke druge kolonije. Upravo zato, početkom leta možete okačiti veštačko gnezdo na vidnom mestu u dvorištu. Veštačka gnezda se mogu kupiti u prodavnicama gvožđa.

  1. Uklonite jednu osu ili stršljena

Povremeno u domu možete naći jednu osu ili stršljena. Možete ih zgnječiti uz pomoć muholovca ili smotanih novina. Imajte na umu da zgnječeni insekt oslobadja hemikaliju koja može privući druge ose ili stršljene. Jednostavnija i manje rizična metoda jeste usisati osu usisivačem za domaćinstvo. Koristite crevo i jednostavno usisajte štetočinu. Vreću, potom bacite ili ostavite posudu iz usisivača neko vreme dok osa ili stršljen ne uginu. 

  1. Poprskajte i uklonite gnezdo

Gnezda osa i stršljena se obično nalaze na skrovitim mestima poput lisnatog drveća, ispod streha, prozora ili na tavanima. Jednom, kada ustanovite gde se nalazi gnezdo, možete ga ukloniti korišćenjem insekticida protiv osa i stršljena. Najbolje je prskati gnezdo u zoru ili sumrak kada je aktivnost insekata minimalna. Poprskajte gnezdo pesticidima i ostavite ih da deluju. Nakon nekoliko dana, kada se uverite da su svi insekti mrtvi možete bezbedno srušiti gnezdo.

  1. Uklonite gnezdo koristeći plastičnu vreću

Gnezda osa ili stršljena koja se nalaze na niskim granama drveća mogu se poseći. Obucite zaštitnu opremu (pantalone sa dugim nogavicama uvučenim u čarape, bluzu sa dugim rukavima i visokom kragnom i obavezno zaštitite lice), i pod gnezdo stavite čvrstu plastičnu kesu. Makazama za šišanje žive ograde sa dugim drškama, posecite granu tako da gnezdo padne u kesu. Kesu napunite insekticidom protiv osa i stršljena, zavežite i odložite dok insekticid deluje. 

  1. Koristite zamku sa sirćetom

Da biste napravili zamku, odsecite vrh plastične boce od 2 litra, okrenite ga naopako i vratite u bocu poput levka. Spojite ove delove. Probušite rupe sa obe strane zamke i provucite deblji konac kroz njih kako bi zamka mogla biti okačena. Napunite zamku šoljom jabukovog sirćeta i kapljicom sapuna za posudje. Unutar zamke okačite komad sirovog mesa kako biste privukli ose i stršljene. Zamku stavite na mesto gde su primećeni ovi insekti. Ako ovo primenite u rano proleće, možete čak uhvatiti matice osa ili stršljena i sprečiti stvaranje kolonija. 

  1. Koristite zamku sa kantom vode

Kante napunjene vodom, šećerom, sirćem i malom količinom blagog sapuna za posudje takodje mogu biti efikasne u hvatanju i utapanju osa i stršljena. Postavite kantu na mesto pogodno za gneždenje ovih insekata. Potrebno je redovno menjati rastvor.

  1. Možete odlučiti da ne dirate gnezdo.

Ose i stršljeni nisu naročito agresivni i neće vas dirati ukoliko se ne osete ugroženim. Ukoliko se njihovo gnezdo nalazi na udaljenom mestu i nemate kućne ljubimce koji bi ga mogli poremetiti, možete ga ostaviti na miru. Već sa prvim mrazom tokom jeseni, svi ovi insekti će ionako uginuti, osim matice koja preživljava zimu da bi na proleće opet formirala novo gnezdo.

Ukoliko se odlučite na ovaj korak nikako ne ostavljajte ostatke hrane ili prljave tanjire na stolu kada večerate napolju. Isto važi i za flaše ili limenke sa pićem u koje se ose mogu zavući.

  1. Zatražite pomoć profesionalaca

Ipak, ukoliko u vašem domu postoji veliko gnezdo osa ili stršljena može biti previše opasno ako pokušate da ga uništite sami. Svakako je najbezbednije pozvati profesionalce u pomoć. Stručnjaci će vrlo pouzdano umeti da pronadju sva mesta na kojima se gnezde ovi insekti i na siguran i efikasan način uspeti da vas oslobode ovih napasti. Vaš dom i dvorište će učiniti bezbednim mestom za druženje sa porodicom i prijateljima.

Ukoliko vam ovo ništa ne pomogne, ono što će vam sigurno rešiti problem je da angažujete profesionlce, a Dezinsekcija Beograd je jedan od lidera u DDD branši.