Kako proceniti vrednost nekretnine?

Kako proceniti vrednost nekretnine?
Kako proceniti vrednost nekretnine?

Jedan od realnih problema koji se javlja u trenutku odluke o kupovini stana jeste kako znati koja je realna vrednost stana i koliko je prihvatljivo platiti stan prilikom kupovine?

S obzirom da se ne kupuje nekretnina toliko često i da je u igri velika količina novca, ovom problemu je potrebno ozbiljno pristupiti. Kako bi se postupku analize vrednosti nekretnine pristupilo kako treba, potrebno je ispoštovati nekoliko koraka.

Šta je tržišna cena nekretnine?

 Tržišna vrednost nekretnine je u stvari procena za koju vrednost bi se određena nekretnina prodala na slobodnom tržištu zasnovano na lokalnoj ponudi i potražnji na tržištu, po kojoj ceni se prodaju slične nekretnine i koje su to specifičnosti same nekretnine koje bi potencijalno uticale na cenu iste.

Zašto se cene nekih nekretnina znatno razlikuju od procenjene vrednosti?

To se dešava iz razloga što prodavac isključivo na osnovu svoje lične odluke formira cenu po kojoj će prodati svoju nekretninu. Ta cena može da bude i mnogo ispod realne vrednosti nekretnine, ukoliko je na primer prodavcu hitno da proda nekretninu ili mnogo iznad realne vrednosti nekretnine ukoliko je ponuda prevelika pa prodavac želi da profitira na povećanoj potražnji.

Emotivni uticaj kod procene vrednosti nekretnine

Prilikom određevinja vrednosti nekretnine potrebno je izuzeti svaki vid emocije. Ukoliko celom procesu procene vrednosti nekretnine pristupate sa uzbuđenjem vrlo verovatno ćete pogrešiti u samoj proceni i doći do neobjektivne cene. Ako je stan u kojem živite ceo svoj život došao na red za prodaju logično je da će vas emocije sputavati u pronalaženju objektivne vrednosti vašeg stana. Zbog toga je bitno da proces procene vrednosti nekretnine ne vršite samostalno nego uz konsultaciju drugih lica koje nemaju emotivnu vezu.

Faktori koji utiču na cenu nekretnine

Značajan faktor koji utiče na formiranje cene nekretnine je zakon ponude i potražnje na tržištu. To je zakon čije se delovanje ne može izbeći i jedan je od razloga zbog kog je došlo do značajnog porasta cene kvadrata na tržištu nekretnina u Srbiji u poslednjih par godina. Činjenica je da kada postoji veća potražnja za nekretninama na tržištu, a ponuda je ograničena, tada i cena nekretnina raste i obrnuto. Ipak, osim ponude i potražnje na vrednost nekretnina utiče još dosta faktora, kao na primer da li je nova gradnja ili je stara gradnja, površina nekretnine i lokacija.

Često se prilikom određivanja vrednosti uključuju i neke lične preferencije, kao na primer dobra povezanost do posla ili na primer blizina vrtića odnosno škole. Kad se uzmu u obzir svi ovi faktori, nije toliko jednostavno doći do konačne vrednosti stana. Jedan od načina je detaljno istraživanje tržišta nekretnina, poređenje sličnih stanova, po kojoj ceni su prodati i slično. Međutim, nije lako doći do ovih informacija i svaki stan je specifičan na svoj način, tako da je potrebno uložiti dosta vremena kako bi se istražila ova tema i doneo zaključak u vezi vrednosti nekretnine.

Drugi način pomoću kog možete steći približnu sliku o trenutnom stanju na tržištu nekretnina je posavetovati se sa agentom za nekretnine. Agenti za prodaju nekretnina raspolažu najnovijim informacijama i znaju realnije da procene nekretnine. Međutim, često usluge ovih agenata nisu besplatne i nije lako naći agenta za nekretnine koji ima dosta znanja i iskustva iz ove oblasti.

Procena vrednosti nekretnine može se obaviti jednostavno pomoću besplatnih kalkulatora za procenu za procenu vrednosti kojih ima sve više na internetu.

Ovakvi servisi nude mogućnost provere vrednosti nekretnina po različitim parametrima i nakon toga daju približnu cenu, koliko bi vredela takva nekretnina na trenutnom tržištu. Nekada nismo ni svesni koliko brzo se situacija na tržištu menja i ono što je za nas realna slika vrednosti nekretnina se za par meseci može značajno promeniti. Zbog toga je svakako preporučljivo pre same kupovine nekretnine uvek se raspitati i posavetovati iz više izvora.

Global Digital Clinik