Kako prepoznati kondilome i izlečiti ih na vreme

kondilomi global digital clinic GDC

Često smo skloni da zanemarimo brigu o sebi i svom telu, pa tako brojne simptome pripisujemo umoru, tempu života, stresu ili trenutnim okolnostima.

U većini slučajeva tek kada bude prekasno uviđamo da nešto nije u redu. Kada je naš neprijatelj podmukao i nevidljiv kao što je to slučaj sa brojnim polno prenosivim bolestima, pa i kondilomima, onda ne iznenađuje činjenica da se većina pacijenata javlja tek u poodmaklim fazama bolesti, kada su posledice daleko ozbiljnije i lečenje znatno teže.

Ipak, uz blagovremene i redovne preglede, kao i poznavanjem i prepoznavanjem simptoma bolesti kao što su, na primer, kondilomi, lečenjem se problem može rešiti, terapije su manje invazivne, a posledice manje ozbiljne.

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME KONDILOMA

Simptomi kondiloma (ili genitalnih bradavica), kao i kod većine polnih bolesti, mogu biti neprimetni čak i do godinu dana. Međutim, ukoliko ste seksualno aktivni, ne koristite zaštitu ili mislite da ste bili izloženi rizičnim odnosima, pored testiranja kojem se možete podvrgnuti, pre svega obratite pažnju na sledeće simptome:

Simptomi kondiloma kod žena:

 • osećaj žarenja prilikom polnog odnosa
 • suvoća vagine
 • prisustvo profuznog beličastog sekreta
 • pojava pojedinačnih, bezbolnih, belih, bradavačistih izraštaja

Simptomi kondiloma kod muškaraca:

 • pojava osipa
 • crvenilo penisa
 • pojava sitnih, crvenkasto-roze bradavica

ŠTA SU TO KONDILOMI I ŠTA IH UZROKUJE?

Kondilomi su opasna i rizična polna bolest koja može dovesti do raka grlića materice i brojnih zdravstvenih problema.

Kondilomi su zapravo virusna infekcija, polno prenosiva bolest, a uzrokuje je određeni tip Humanog Papilloma Virusa (HPV).

Kod ovog virusa identifikovano je više od 70 različitih tipova ili podvrsta od kojih svaki pogađa određeni deo tela. HPV tipovi 6, 11, 41, 43, 44 su glavni uzroci polnih bradavica, a tipovi 16, 18, 31, 33, 39, 45, 51, 52, 56 glavni uzroci cervikalnog kancera.

KO MOŽE BITI ZARAŽEN KONDILOMIMA?

Infekciji kondilomima su sklonije žene, posebno ukoliko im je smanjen imunitet.

Rizik je veliki, jer se lako dešava da osoba koja je zaražena to i ne zna, a da u periodu inkubacije, odnosno pre nego što se izraze prvi simptomi bolesti, zarazi i druge. Pored toga što su nezaštićeni odnosi glavni uzrok širenja polno prenosivih bolesti, prvi simptomi se možda neće ni primetiti tokom čak 3 meseca, kada dolazi do pojave prvih genitalnih bradavica, odnosno kondiloma. Često se dešava i to da se kondilomi manifestuju i dosta kasnije, čak do godinu dana nakon problematičnog izlaganja virusu.

KONDILOMI – POLNO PRENOSIVA BOLEST KOD OBA POLA

Postoje brojne zablude kada su u pitanju polno prenosive bolesti.

Pre svega, važno je da razumemo da se HPV širi direktnim kontaktom kože na kožu.

To znači da se možete zaraziti ako ste imali:

 • seksualni odnos
 • oralni seks
 • analni seks
 • drugi kontakt genitalne oblasti (npr. kontakt ruke i genitalnog dela)

Medjutim, infekcija HPV-om dodirivanjem WC šolje nije moguća.

Dodatne činjenice o kondilomima:

 • kondilomi se mogu javiti i kod muškaraca i kod žena
 • kondilomi kod žena mogu zahvatiti čitav donji genitalni trakt (vulvu, vaginu, grlić, anus)
 • kondilomi kod muškarca se mogu javiti na penisu i oko njega
 • kondilomi vulve u oko 50 % slučajeva mogu biti udruženi sa kondilomima lokalizovanim na drugim delovima anogeitalne regije: perineumu, analoj sluzokoži, vagini, cerviksu i donjoj trećini rektuma i uretere

KONDILOMI – SIMPTOMI I DIJAGNOZA

Kondilomi se mogu javiti kod oba pola, ali nećete videti iste simptome kod muškaraca i kod žena.

 • Kod žena- simptomi koji mogu da ukazuju na pojavu kondiloma su osećaj žarenja prilikom polnog odnosa, suvoća vagine i prisustvo profuznog beličastog sekreta. U početku se pojavljuju pojedinačni, bezbolni, beli, bradavačisti izraštaji. Mogu biti lokalizovani na vulvi, perineumu, perianaloj regiji ili u vagini. Ovi izraštaji se neretko vrlo brzo umožavaju, te formiraju skupine, koje imaju izgled karfiola. Promena bele ili crvenkaste boje može da pokrije celu vulvu i njenu okolinu.
 • Kod muškaraca- koji su uglavnom nosioci virusa i prenosioci istog, ukoliko ipak dođe do ispoljavanja simptoma i manifestacije bolesti, oni se javljaju u vidu osipa i crvenila penisa. Mogu se uočiti i sitne, crvenkasto-roze bradavice, raspoređene oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću, u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa).

Da biste dobili dijagnozu, imajte u vidu da je dijagnostikovanje kondiloma pre pojave prvih simptoma gotovo nemoguće. Posebno zbog gore navedenog perioda inkubacije.

Tek kada se detaljnim pregledom čitavog donjeg dela genitalnog trakta, odnosno vagine spekulumom uoče tipične promene, može se postaviti dijagnoza. Ukoliko se ovom metodom ne može jasno utvrditi da li je reč o kondilomima, što se može desiti u nekim slučajevima, radi se kolposkopski i anoskopski pregled. A kada postoje lezije veće od 2 cm u prečniku, potrebno je uraditi i multifokalnu biopsiju. Takođe, potrebno je i uzimanje uzoraka za HPV identifikaciju.

Dijagnozom počinje proces lečenja i pristupanje terapiji, a odgovornost pacijenta je da odmah obavesti svog sadašnjeg partnera/ku kao i bivše partnere/ke.

TERAPIJA KONDILOMA – USPEŠNO LEČENJE I PREVENCIJA

Lečenje i terapija kondiloma podrazumeva, pre svega, agresivno lečenje prisutne infekcije donjeg genitalnog trakta. Pored toga, moraju se tretirati i oboljenja koja doprinose pojavi kondiloma, a to mogu biti, recimo, dijabetes melitus, hematološka, imunodeficitarna oboljenja i drugo.

Kako bi se sprečilo širenje, kod seksualnih odnosa neophodna je upotreba prezervativa. Takođe, pregled partnera od strane dermatovenerologa se podrazumeva i obavezan je.

Preporučeni lekovi i procedure u lečenju kondiloma

Lečenje kondiloma počinje lekovima, posle čega sledi primena neke od lokalno-destruktivnih metoda sa ciljem da se potpuno unište i odstrane svi prisutni izraštaji.

 1. Isoprinosine je lek koji takođe možemo uključiti u terapiju kondiloma. Isoprinosine deluje tako što podiže imuni sistem to jest stimuliše imuni odgovor na virusne infekcije.
 2. Papilocare gel je gel koji ima vaginalu primenu. Koristi se u terapiji kondiloma u cilju lečenja lezija koje nastaju kod HPV infekcija, ali i za stvaranje odbrambene barijere u transformacijskoj zoni epitela.
 3. AHCC ekstrakt Shitake gljive jedan je mnogobrojnih preparata koji utiču na poboljšanje imunog sistema podstičući telo da se samo bori protiv bolesti tako što povećava broj ćelija prirodnih ubica infekcija.
 4. Lokalno-destruktivne metode koje se koriste, mogu biti: krioterapija (smrzavanje), elektrokauterizacija (spaljivanje kondiloma, elektrokoagulacija), tečni preparati na bazi podofilina, aldara krema, tj. Imikvimod, lasersko uklanjanje kondiloma, uklanjanje kondiloma hirurškim putem (isecanje kondiloma, skidanje kondiloma hirurškim putem)
 5. Vakcina kao preventiva za lečenje kondiloma- Postoji i vakcina kao oblik preventive i služi kao zaštita protiv infekcija izazvanih HPV-om. Ova vakcina se pored sprečavanja nastanka kondiloma koristi u prevenciji raka grlića materice i preporučuje se osobama ženskog pola starosti od 9. do 26. godina jer predstavlja imunizaciju protiv kondiloma i raka grlića materice.

Treba naglasiti da je redovan godišnji ginekološki pregled, pored vakcinacije, obavezan.

KONDILOMI U TRUDNOĆI

Poznato je da su žene u trudnoći podložnije virusima i infekcijama, a uzrok tome je oslabljeni imuni sistem u ovom periodu. U periodu trudnoće ovaj problem može da se pogorša a to znači da se i kondilomi mogu proširiti i uvećati.

Međutim, nema razloga za paniku. U većem broju slučajeva, prisustvo kondiloma nema uticaja na normalan tok trudnoće. Istraživanja nisu pokazala povezanost postojanja kondiloma i povećanja rizika od pobačaja, prevremenog porođaja ili neke druge komplikacije u trudnoći.

Kod trudnica koje imaju kondilome postoji manji rizik za prenos HPV na bebu u toku vaginalnog porođaja, ali čak ni tada, ukoliko se virus i prenese, većina beba nema posledica. Drugi problem je što vaginalno povećan rast kondiloma može da smanji elastičnost i blokira porođajni kanal. Zbog toga se u ovakvim situacijama preporučuje porođaj carskim rezom.

HPV I KONDILOMI – PROBLEM MODERNOG DOBA

Humani Papiloma Virus (HPV) je vrlo lako prenosiv. Dovoljan je kontakt inficirane kože i sluzokože za prenos na zdravu osobu. U svetu je ovaj virusvrlo prisutan, rasprostranjen i prenosiv i predstavlja problem modernog doba.Stoga je neophodno obratiti se za savet lekaru u vezi sa adekvatnom i preventivnom zaštitom. Kod seksualno aktivnih osoba upravo je korišćenje zaštite u vidu prezervativa jedan od najboljih vidova zaštite. Preporuka je, pre svega, izbegavanje rizičnih seksualnih odnosa i često menjanje partnera.

Autor: Spec. dr Anita Petković ginekolog
U saradnji sa Global Digital Clinic