Kako je reper vratio osmeh na lice momku, koji se bori da ponovo stane na noge.

Lazar Ristić, Nišlija, šesnaestogodišnjak koji je prilikom skoka u bazen pre tri godine povredio kičmu i zadobio kvadriplegiju, nije ni sanjao da će mu u posetu -tek tako- doći poznati reper Pablo Kenedi, i to ni manje ni više, nego da mu poželi srećan put u Istanbul na treću operaciju kičme. Na ideju da upriliči ovakav susret, koji će pamtiti i Lazar i Kenedi, došao je fizioterapeut Marko Simić koji radi sa dečakom.

Kako objašnjava Lazarova majka Tamara, Marko vežba sa njenim sinom pune dve godine i zahvaljujući muzici koju tada slušaju, dobro poznaje njegov muzički ukus i omiljene izvodjače. Jedan od njih je upravo Pablo Kenedi.

“Marko je reperu pisao i Kenedi je odmah pristao da dođe u Niš  kod Lazara. Bilo je to veliko iznenađenje za njega i bio je zaista presrećan što je mogao da popriča sa svojim idolom“, kaže Tamara i dodaje da će njenom prvencu ovaj susret biti vetar u ledja pred novu operaciju 29. jula.

Lazaru će tokom te operacije ugraditi u kičmenu moždinu električni epiduralni stimulator.

“To je inovativna metoda lečenja pacijenata sa povredama kičme koju su najpre krenuli da rade u Sjedinjenim Američkim Državama, a sada se radi i u drugim zemljama u svetu i u Turskoj. Elektrostimulator pojačava impulse i omogućava maksimalnu iskorišćenost očuvanog dela kičmene moždine. Lekari su optimisti smatraju da operacija može da pomogne Lazaru da ponovo ima osećaj u nogama i donjem delu tela jer ima 20 odsto očuvane kičmene moždine“, pojašnjava Tamara.

Reper im je obećao da će se uključiti u prikupljanje pomoći kako bi Lazar mogao da počne da vežba čim se oporavi od operacije.

U prikupljanje sredstava za Lazarevo lečenje uključila se i fondacija „Budi human“, tako da se pomoć može uplatiti slanjem SMS poruke sa brojem 1009 na broj 3030, a za slanje poruke iz Švajcarske potrebno je ukucati human1009 i poslati SMS na broj 455.

Novac za Lazarevu operaciju u Turskoj može se uplatiti na dinarski račun 160-6000000856684-12, a broj deviznog računa je 160600000085724672, IBAN RS35160600000085724672, SWIFT/BIC- DBDBRSBG.

Podsećamo, Lazar je povredio kičmu 30. juna 2020. godine kada je, nepažnjom skočio na glavu u bazen u Babušnici, u delu u kome je dubina samo metar i po.