Kada smo “progledali”: 60 godina od prve televizije u Srbiji

Najveće zanimljivosti tokom istorije televizije
Najveće zanimljivosti tokom istorije televizije

Televizija je sa nama od 1925. godine, a do danas, promenila je mnogo formi, pa ipak, ostala je jedna od omiljenih vidova zabave milionima širom sveta. Znate li kako je ona nastala?

Reč televizija nastala je od grčkih reči “tele”- daleko i glagola “video, videre”- gledati, što u bukvalnom prevodu znači “gledanje na daljinu”.

Prvi put, termin je upotrebljen 1900. godine, na međunarodnom kongresu u Parizu, u delu “Električna televizija”. Gotovo u isto vreme, jedan francuski bibliotekar je, grupišući radove koji se odnose na električno prenošenje slike na daljinu upotrebio isti izraz.

Rođenje televizije

Prvi istorijski prenos slike i zvuka uspeo je da stvori Dž. L. Berd u Londonu, tako što je sliku lutke iz potkrovlja, preko montiranog prijemnika, preneo u radnju u prizemlju. Time je rođena televizija, 25. aprila 1925. godine. Televizija je postala dostupna u komercijalne svrhe tek kasnih dvadesetih godina prošlog veka.

Nakon Drugog svetskog rata, televizija je postala sve popularnija u SAD i Velikoj Britaniji, a televizijski aparat polako je postao nezamenljivi deo svakog doma. Tokom pedesetih godina, televizija postaje primarni medij za informisanje i zabavu.

Prve TV kuće

Dve godine nakon prvog prenosa slike, demonstriran je i prvi sistem za snimanje na televiziji. Ubro nakon toga, osnovana je NBC TV mreža, a 7. aprila 1927. godine prenet govor sekretara SAD Herberta Huvera 320 kilometara dalje i ovo je bio prvi TV prenos u istoriji ovog medija.

Godinu dana kasnije, osnovana je i prva televizijska stanica W2XB u Njujorku, a zatim i CBS (Columbia Broadcasting System). Dve godine kasnije, u Velikoj Britaniji osnovan je i BBC koji 1929. godine započinje i sa svojim redovnim programom. Prva televizijska drama “Čovek sa cvetom u ustima” emitovana je 1930. godine u rezidenciji britanskoh premijeraRemzija Mek Donalda.

Tek 1953., nastao je i “televizor u boji”.

Televizor u boji

Prvi zanimljivi uživo prenosi

Krunisanje kraljice Elizabete 2. juna 1953. bio je povod i zapravo prvi uživo prenos na britanskoj televiziji.

U junu 1980. godine, CNN je lansirao prvi svetski informativni program koji je emitovao vesti 24 sata dnevno, a devet godina kasnije isto su uradili i iz Sky Newsa.

Letnje Olimpijske igre održane u Berlinu 1936. bile su prve Olimpijske igre koje su se uživo prenosile.

U martu 1953. godine, dodela Oskara dobila je svoj “live” prenos, a 1966. i prvi prenos u boji.

Bend “Bitlsi” prvi put nastupili su uživo 1964. godine, a 1967. bend “The Doors” nastupao je u The Ed Sullivan Show, kada je Džim Morison napravio incident izgovarajući neadekvatne reči pesme “Light My Fire”.

Rađanje televizije u Srbiji

Tačno u 6 sati i 5 minuta, 7. jula 1958. godine, progledalo je „Veliko oko“ Televizije Beograd, a mesec dana kasnije, 23. avgusta 1958. godine, Televizija Beograd počela je sa radom.

Te godine kada je Srbija osnovala svoju televiziju, u svetu je već 68 država imalo nacionalne televizije.

Televizija danas

Predavanje u Nišu: 60 godina od prve televizije

Ukoliko želite da saznate više o istoriji televizije u Srbiji, prvom modelu televizijskog aparata, živim prenosima, ali i zemljama koje su prve emitovale televizijski program Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ i EU Info kutak Niš organizuju akademsko predavanje, pod nazivom „Šezdeset godina od prve televizije“, kome možete prisustvovati u sredu, 25. aprila 2018. godine, sa početkom u 18 sati.

Predavanje će održati prof. dr Tatjana Vulić, u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke.

Tatjana Vulić je diplomirala, magistrirala i doktorirala 2004. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Profesionalnu karijeru novinara počela je još kao učenica Prve kragujevačke gimnazije 1986. godine. Tokom novinarske karijere radila je kao novinar u više medijskih kuća, a najduže kao dopisnik Radio televizije Srbije iz Kragujevca.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo, zaposlena je od 2008. godine i izvodi nastavu na više predmeta na osnovnim, master i doktorskim studijama.

Do sada je objavila na desetine naučnih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima iz oblasti medija, kao i dve monografije: „Kragujevačka štampa u XIX veku: sadržinsko-žanrovske odlike“ (2007) i „Istraživačko novinarstvo“ (2018).

Prisustvo predavanju je besplatno, ali  iz organizacionih razloga potrebno je da svoje prisustvo potvrdite do utorka, 24. aprila, do 19 sati, na mejl: officenis@euinfo.rs, ili broj 018/254-461. 

Global Digital Clinik