Kad “Ramonda Serbika” procveta

foto Dusan Mitic Car
foto Dusan Mitic Car

U Nišu je održana redovna Skupština Društva književnika i književnih prevodilaca Niša. Na sednici je usvojen izveštaj Predsedništva o radu Društva i plan aktivnosti za 2020. godinu, ali glasalo se i o prijemu novih članova u redove Uglednih književnih stvaralaca.

Odlukom Skupštine od 26. februara 2020. godine novi članovi Društva su niški književni stvaraoci: dr Jelena Jovanović, docent na Filozofskom fakultetu u Nišu; Saša Buđevac, poznati srpski arhitekta; upravnica Pozorišta Lutaka u Nišu dr Milica Radulović; Jadranka Milenković i mr Miloš Grozdanović.

Za počasnog člana Društva jednoglasnom odlukom Skupštine imenovan je pesnik nj.e. Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Srbiji.

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša blagovremeno će obavestiti javnost o književnom programu na kojem će biti organizovano zajedničko predstavljanje novih članova. A povodom redovnog zasedanja Skupštine javnosti se obraća pesnik Dalibor Popović Pop, predsednik Društva:

„Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša baštini tradiciju dužu od šezdeset godina. To proteklo vreme nas obavezuje da negujemo sećanja na dela onih koji su gradili Društvo decenijama pre nas – da se uvek držimo temeljnog načela čuvanja ugleda profesije i svih esnafskih interesa naših članova.

Naše ovogodišnje aktivnosti i sve kreativne snage biće pre svega usmerene na važan jubilej – 30 godina Međunarodne književne kolonije Sićevo jer je upravo ovo Društvo 1990. godine pokrenulo Koloniju.

Međutim, vremenom je ta činjenica nekako bila zanemarena. Književna kolonija Sićevo dodeljuje književnu nagradu ’Ramonda Serbika’ i mi ćemo u simbolici tog cveta, predanim radom u Savetu ove književne manifestacije i punom saradanjom sa Niškim kulturnim centrom, ponovo potražiti svoju snagu kako bismo dokazali da smo kao Društvo kadri da pokažemo samo ono najbolje svetu.

Ispred Društva zahvaljujem se na ukazanom poverenju Gradu Nišu, našim čitaocima i novinarima koji prate naš rad. Biće ovo značajna godina.”

Exe-Net