JPU “Pčelica” – vrtić “Leptirić” osvojio drugu nagradu na konkursu Kreativnog centra

Foto: JPU Pčelica
Foto: JPU Pčelica

Predškolska grupa vrtića “Leptirić” iz Niša osvojila je drugo mesto na konkursu “Različiti, a jednaki”, koji je raspisao Kreativni centar.

Mališani ovog niškog vrtića osmislili su slikovnicu “Crveni zmaj” kao podršku razvoju tolerancije kod najmlađih, zajedno sa vaspitačicama Jelenom Milenković i Marijom Glišić. Inspiracija im je bila knjiga “Kišni oblak”, jedno od nekoliko novih izdanja Kreativnog centra, čija je tema upravo prihvatanje različitosti među decom.

“Zajedno smo čitali priču “Kišni oblak” i deca su nakon toga krenula sa osmišljavanjem svoje priče. Cilj je bio da kroz crtež i tekst istaknemo koliko su razumevanje, ali i prihvatanje drugačijeg važni. Želimo da predškolce od malih nogu upoznamo sa pojmom tolerancije, da ih naučimo da poštuju druge, a ovaj konkurs nam je omogućio da to uradimo na originalan način koji je deci posebno zanimljiv”, objašnjava vaspitačica Jelena Milenković.

“Sve je počelo učešćem na vebinaru koji je, pre raspisivanja konkursa, organizovao Kreativni centar. Na vebinaru “Različiti, a jednaki” bilo je reči o tome kako na kreativan način razvijati toleranciju kod dece, ali to je bila i odlična prilika da vaspitači razmene iskustva koja će im pomoći u daljem radu”, kaže vaspitačica Marija Glišić i dodaje da se sve vaspitno osoblje svake godine stručno usavršava u okviru Ustanove, na čijem je čelu direktorka Svetlana Mitić, ali i van nje.

Na konkurs je stiglo oko 40 radova iz cele Srbije, a žiri je najoriginalnije nagradio diplomom i kompletima knjiga Kreativnog centra.

Global Digital Clinik