JPU „Pčelica“ obeležila Savindan

Foto: JPU
Foto: JPU "Pčelica"

Savindan, školska slava, obeležen je u svim vrtićima JPU „Pčelica“ Niš. Svaki vrtić je svečanom priredbom i običajima koji dolikuju obeležavanju slave, slavio Svetog Savu.

Uz himnu i recitacijama o Svetom Savi, deca su pokazala da je ovaj svetac i danas neporeciv uzor svima nama. Vaspitači su za obeležavanje slave u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja mesecima vredno radili sa decom i posebnu zahvalnost su iskazali roditeljima koji su im, kao i uvek, pomagali u realizovanju ideja.

Direktorica Svetlana Mitić čestitala je mališanima školsku slavu i istakla značaj obeležavanja Svetog Save od malih nogu, jer im se na taj način omogućava da svestrano upoznaju i usvoje duhovnu zadužbinu ovog sveca, ali i stvaralaštvo srpskog naroda utemeljeno na toj zadužbini.

Vaspitači se raduju ovom prazniku, jer on za njih predstavlja nadahnuće i snagu da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva.

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog prosvetitelja, prvog književnika, zakonodavca, graditelja manastira i crkava i pokretača umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, a za školsku slavu ustanovljen je 1840.godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora iz Kragujevca. Posle poluvekovne zabrane od uvođenja, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.