Još jedna donacija Klinici za kardiohirurgiju: Unapređenje zdravstvene usluge UKC-a

još jedna donacija
Foto: Dragan Milić, Facebook

Još jedna donacija stigla je na Kliniku za kardiohirurgiju UKC Niš. Direktor Klinike, Dragan Milić, istakao je da je za donaciju zaslužan Milan Lazarević, načelnik Odeljenja za kliničku hemostazu.

Još jedna donacija, vredna 110.000 evra u vidu od 2 aplikatora i 1 procesorske jedinice za dobijanje i aplikaciju fibrinskog i trombocitnog lepka koji se koriste za zaustavljanje krvarenja, a mogu se koristiti i za regeneraciju ostecenog tkiva, unaprediće zdravstvenu uslugu UKC-a, ističe Milić.

„Dobili smo i dva cell saver aparata Sorin Xtra, najnovije generacije. Oni su potpuno automatizovani za intraoperativno spašavanje krvi. Ovi aparati se koriste tokom hirurške operacije kada se krv pacijenta (koja se tokom operacije gubi) uzima i vraća pacijentu. Na taj način se ubrzava postoperativni oporavak bolesnika, sprečava moguća transmija infektivnih bolesti i značajno smanjuje potreba za postoperativnim transfuzijama krvi“, napisao je Dragan Milić.

Prema njegovim rečima, sve ovo zajedno smanjuje dužinu postoperativnog oporavka i jedan je od značajnih razloga zbog kojih klinika ima dobre rezultate.

„Zahvaljujući donaciji koju smo dobili sve procedure koje su standardne na našoj klinici biće dostupne 24h i svim ostalim klinikama. Ukupna vrednost donacije je 110 000 evra. Ponosan na svog mlađeg kolegu i njegov elan i želju da unapredi zdravstvenu uslugu u nasem UKC. Zajedno mozemo mnogo, sami svakako manje“, zakljulčio je Milić.