Jerkan: Pet puta više obolelih nego pre mesec dana

jerkan

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan izjavio je da je korona virus u protekla tri dana potvrđen svakodnevno kod 350 do 400 osoba. Jerkan je najavio da će zbog novonastale situacije danas ponovo zasedati gradski Krizni štab.

U protekla tri dana u kovid ambulantama bilo je izmedju 2.290 i 2.390 pacijenata, a od tog broja oko 800 pacijenata je svakodnevno tražilo pomoć lekara, što je najviše od početka epidemije korona virusa, izjavio je Jerkan danas za agenciju Beta.

“U odnosu na sredinu prošlog meseca broj obolelih je pet puta povećan. Tada smo dnevno u kovid ambulantama imalo oko 500 pacijenata, a najviše do četvoro pozitivnih”, kazao je Jerkan.

On je istakao da su oboleli “uglavnom” mladje osobe, od 25 do 40 godina, ali da ima i starijih.

“Medju tom populacijom imamo i najmanji odziv za primanje vakcine protiv kovida. To što se oni nisu vakcinisali je razlog što nismo dostigli priželjkivanih 80 odsto vakcinisanih”, izjavio je Jerkan.

Prema njegovim rečima, u Nišu je do sada prvu dozu primilo 65 odsto gradjana, a dve doze 60,96 odsto.

“Pozivu lekara za prijem treće doze odazvalo se do sada 20.000 naših sugradjana, prvenstveno starijih. Gradjanima su na raspolaganju sve vrste vakcina”, istakao je Jerkan.

Interesovanje za treću dozu, rekao je Jerkan, veće je nego za prvu dozu.

“U proteklom periodu smo dnevno imali 1.000 gradjana koji su se javljali kako bi primili treću dozu, a 250 do 300 zbog toga što su se odlučili da prime prvu dozu ili došli po drugu”, kazao je on.

Jerkan je najavio da će povodom zabrinjavajuće epidemiloške situacije danas ponovo zasedati gradski Krizni štab i razmotriti nove mere za zaustavljanje epidemije koja je, kako je naveo, u punom zamahu.

Juče u Nišu 357 novozaraženih

Prema izveštaju Doma zdravlja juče su u Nišu testirana 1166 pacijenata, a kod 357 potvrđeno je prisustvo korona virusa.

Iz Doma zdravlja obaveštavaju da se u kovid ambulantama ove ustanove javilo 2328 pacijenata.

Od ovog broja njih 746 javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok je 1582 obavilo kontrolni pregled.

Lekari Službe za radiološku dijagnostiku obavili su 125 radiografije pluća, dok je Služba za laboratorijsku dijagnostiku odradila 889 laboratorijskih analiza.

Urađeno je 1166 testova od čega je 357 sa pozitivnim rezultatom.

Izvor: Beta, Naissus.info