Jelena Angelovski dobitnik nagrade grada za književnost za decu i mlade

Jelena Angelovska Foto: NKC

Žiri u sastavu: Prof. dr Danijela Kostadinović, profesor književnosti za decu (predsednica), Dr Milica Aleksić, profesor književnosti za decu i Srđan V. Tešin, prozni pisac i urednik (članovi), na sednici održanoj 29. marta 2023. godine u Nišu, većinom glasova je doneo odluku da „Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade“ („Maleni cvet“) za najbolju knjigu u 2022. godini dodeli Jeleni Angelovski za knjigu „Mika“ (izdavač Službeni glasnik, Beograd).

Na konkurs koji je objavljen decembra 2022. godine stiglo je 26 knjiga iz produkcijske 2022. godine. U najuži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađene, i sledeće naslove: Uroš Petrović, “Bajke (prvih sedam)” (Laguna, Beograd) i Jelena Vukić, “Milan, Vesna i jedna kuća tesna” (Službeni glasnik, Beograd).

Nagrada se ove godine dodeljuje sedmi put, nagradu dodeljuje Grad Niš a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu sa mogućnostima tokom maja ili juna 2023. godine.

Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Obrazloženje žirija:

U široko postavljenom interknjiževnom i interkulturalnom dijalogu sa tradicijom i modernošću, svojim i stranim, Jelena Angelovska u romanu „Mika“ u trideset poglavlja napisanih po azbučnom redu, od A do Š, od početka do kraja detinjstva i novog početka, duhovito i uz visoko izgrađenu svest o značaju jezika u kreiranju fikcionalnih svetova, opisuje odrastanje i sazrevanje glavnog junaka, tinejdžera Mike, u Švajcarskoj.
Dileme i pitanja u vezi sa unutrašnjim i svetom koji ga okružuje glavni junak nastoji da razreši povezivanjem sa imaginarnim prijateljem, svojim imenjakom pesnikom Miroslavom Mikom Antićem. Zasnovan na dvojnoj strukturi, azbučnik i roman o životu dece u dijaspori, sa bogatom citatnom podlogom, različitim semantički kodovima i referencama na aktuelnu društvenu stvarnost, porodične odnose, školovanje u multikulturalnoj sredini, ovaj roman jednako je namenjen i mlađoj čitalačkoj publici i odraslima.

 

Jelena Angelovski (1980, Pančevo) diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost. Magistrirala je 2009. godine, a doktorsku disertaciju ,,Prozni opus Aleksandra Tišme” odbranila je 2014. godine na istom fakultetu.

Radila je kao bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Pančevu, a potom kao nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi ,,Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu. Bila je mentor je i nastavnik u Grupi za kreativno pisanje i srpski jezik Regionalnog centra za talente ,,Mihajlo Pupin” u Pančevu.

Objavila je dve zajedničke knjige u okviru grupe za Kreativno pisanje Centra za stvaralaštvo mladih, Zadaci iz marljivosti (2000) i Dnevnik 2000 (2001). Učestvovala je u priređivanju Sabranih pesama Dušana Vukajlovića.

Više godina uređivala je Zbornik poezije i proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije ,,Rukopisi”. Učestvovala je u izradi tri udžbenika za srpski jezik u izdanju ,,Eduke” iz Beograda.

Objavljuje eseje, prikaze i kritike u književnim časopisima. Od 2018. godine živi u Švajcarskoj, u blizini Ciriha, gde predaje maternji jezik i kulturu deci srpskog porekla. Kraće prozne beleške o svojim imigrantskim iskustvima objavljuje na blogu stelovanjeglave.com.

Na svom jutjub kanalu emituje kratke video sadržaje namenjene deci u dijaspori i matici i usmerene ka olakšavanju čitanja i pisanja (serijali „Čitam, slušam i razumem“ i „Kako da napišem“).

Roman „Mika“ objavljen je u izdanju Službenog glasnika 2022. godine i iste godine osvaja nagradu „Rade Obrenović“ koju Zmajeve dečje igre dodeljuju za roman godine za decu i mlade.