Janković: Srbija na začelju po broju imunizovanih, na početku smo novog talasa

talasa
Radmilo Janković

Zamenik direktora UKC Niš, prof. dr Radmilo Janković, izjavio je da su lekari potpuno saglasni da smo na početku novog talasa. On je rekao i da smo od lidera u regionu pa i u Evropi, postali zemlja koja je na začelju po broju imunizovanih.

Janković je za RTS rekao da će ovakav odziv za vakcinaciju ispostaviti svoju cenu u septembru , a moguće veći sredinom avgusta. On je kazao da su lekari potpuno saglasni da smo na početku novog talasa. To, kako je naglasio, jasno pokazuju brojke koje označavaju broj prvih pregleda, i da broj na jugu zemlje polako raste.

“Ono što brine sve nas koji smo vodili kovid sistem ovde na jugu, koji je bilo pod ubedljivo najjačim udarom, jeste kako sačekati taj talas i kako dati precizne informacije i objašnjenja ljudima od kojih očekujemo pomoć kako bismo taj talas dočekali što je moguće spremije”, kazao je Janković za RTS.

Govoreći o merama, Janković je rekao da nije realno očekivati njihovo pooštravanje  i neku veću disciplinu, a po njegovom mišljenu problematično je i to što se mnogi vraćaju sa letovanja bez ikakave kontrole. Naglasio je i da već postoje naznake da se dosta njih, a među njima i ima dece sa ekskuzija vraćaju zaraženi.

Prema njegovi rečima, ne postoji nikakva šansa da zaobićemo novi talas.

Na pitanje novinarke RTS-a može li struka da traži uvođenje obavezne vakcinacije, Janković je odgovorio da ozbiljno treba da se radi na imunizaciji.

“Možda je preteška reč i poražavajuća informacija da smo od lidera u regionu, čak i od jednog od lidera u Evropi, postali zemlja koja je na začelju po broju imunizovanih što je apsolutno neprihvatljivo i to će ispostaviti svoju cenu u septembru, a ja verujem i ranije već polovinom avgusta”, naveo je Janković.

Janković je istakao da moramo sremno da sačekamo naredni talas koji će sigurno doći.

“Ne postoji apsolutno nikakva šansa da će nas on zaobići, moramo podići ukupan stepen imunizacije, motivisati pre svega mlade ljude”, dodao je Janković.

Odluka o trećoj dozi do 1. avgusta

Prema zvaničnim podacima broj vakcinisanih građana u Srbiji i dalje je ispod 50 %. Premijerka Ana Brnabić, je rekla da će do 1. avgusta biti doneta odluka da li će se građanima preporučiti da prime i treću dozu.

Ona je za TV Prva rekla da su u toku izrade studija, da se prate studije proizvođača vakcina u vezi treće doze, te da će Nacionalno telo za imunizaciju do 23. jula dati mišljenje Kriznom štabu.

Dodala je da će Krizni štab do 1. avgusta da donese preporuku za građane. Istakla je da je u ovom trenutku vakcinisano 48,6 odsto punoletnih građana i ocenila da imunizacija u našoj zemlji ide teško i polako.