Janković: Proces vakcinacije doveden u pitanje

vakcinacije
Foto: FB Radmilo Janković

Zamenik direktora UKC Niš Radmilo Janković izjavio je da je u Srbiji doveden u pitanje čitav proces vakcinacije i da se „nismo ponašali u skladu sa preporukama kako treba zaustaviti jednu epidemiju“.

“Doveli smo ga u pitanje što se tiče same efikasnosti vakcinacije i što se tiče poverenja u čitav proces, koji je bio prilično uzdrman aktivnošću antivakserskog lobija ovde“, ocenio je Janković.

Janković je rekao da je tempo vakcinacije trenutno spor, kao i da je zanemarena potreba da se stvori okruženje u kom se ljudi neće zaražavati.

Naglasio je i da će vakcinacija biti uzaludna za one koje su primili vakcinu ako se tempo imunizacije ne ubrza. Osim toga Janković navodi i da ako se vakcinacija ne nastavi brzim tempom da „dolazimo u opasnost da u Srbiji imamo nastajanje novih mutacija“.

„Ukoliko budemo imali svoju autohtonu mutaciju, niko iz farmaceutske industrije neće proizvoditi vakcine samo za Srbiju“, naglasio je Janković.

Dodao je i  da treba prekinuti „lanac besomučnog zaražavanja“ i doći u situaciju u kojoj ima manje od 500 slučajeva zaraze dnevno.

„Ja bih bio najsrećniji da nemamo nikakve restriktivne mere, ali sa druge strane da imamo sistem kontrole i kažnjavanja tako da nikom neće pasti na pamet da krši mere“, kazao je on.

Zamenik direktora UKC Niš je naglasio da se sve više zaražavaju mladi i smatra da je došlo vreme za vakcinaciju dece.

Situacija u Nišu i na jugu Srbije napeta

Janković, koji je i koordinator kovid bolnica za jug Srbije, kaže da je u ovom delu zemlje situacija napeta i da su bolnice pune, prvenstveno kovid objekti.

Prema njegovim rečima, u Kliničkom centru u Nišu je hospitalizovano više od 300 teških pacijenata, uključujući oko 60 na jedinici intenzivne nege.

Mesta gde su se mere najmanje poštovale, kako kaže, bila su mesta koja posećuju mladi.

„Mi imamo dosta starih pacijenata koji su se godinu dana bukvalno sakrivali opasnosti i onda u nekoliko minuta u susretu sa nekim ko je bio asimptomatski nosilac razvili jako teške kliničke slike“, rekao je Janković.