Janković: Nema razloga za optimizam što se tiče kovida-19

talasa
Radmilo Janković

Situacija sa kovidom-19 daleko je od bilo kakvog razloga za optimizam, iako se stiče utisak blagog olakšanja, rekao je zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

Doktor Radmilo Janković ističe da su trenutno 254 pacijenta intubirana i stavljena na respirator, ali da je broj pacijenata u jedinicama intenzivne nege višestruko veći, verovatno negde oko 1.000.

“Najveći broj naših teških pacijenata je na neinvazivnim vidovima ventilacije, takva je situacija u Nišu. Stiče se utisak blagog olakšanja, to je daleko od toga da je bilo kakav razlog za optimizam. Nalazimo se u zimskom periodu, virus se prenosi kapljičnim putem, nije realno očekivati neko drastično olakšanje situacije”, kazao je Janković za RTS.

Naveo je da smo prošle godine imali nakon Nove godine jedno olakšanje i da je treći pik imao izgled dvogrbe kamile, kao i da smo još jedan udar imali krajem februara i onda je mart zaista bio dramatičan.

“Mislim da je realno očekivati da ćemo i tokom ove zime imati takvu situaciju. Ne verujem da će brojevi pasti do te mere da će opuštanje biti moguće. Ja mislim da bi možda neki mirniji period koji nam možda sledi, realno je očekivati naredne dve do tri nedelje, iskoristiti za neku bolju strategiju”, poručio je Janković.