Izložba „Zlatni zraci“ u Oficirskom domu u Nišu

Izložba Olivere Karić Nedeljković
Izložba Olivere Karić Nedeljković

Izložba „Zlatni zraci“ Olivere Karić Nedeljković, posvećena nedavno preminulom Sretenu J. Kariću, biće otvorena specijalnim programom 9. marta u Oficirskom domu u Nišu.

Na otvaranju izložbe očekuje se i nastup dečijeg hora „Leptirići“ OŠ „Ćele kula“, čiji se program vezuje za mir, tradiciju, kulturu i prijateljstvo.

Ulaz za posetioce je slobodan.

O izložbi “Zlatni zraci“

Niš je samo jedan u nizu gradova u kojem se izložba realizuje.

Olivera je do sada imala više samostalnih izložbi u Beogradu i Jagodini.

“Svi njeni motivi vezani su za duhovnost, pravoslavlje i za svetinje srpske pravoslavne crkve. Verujem da će ona ostaviti dubok trag u srpskom slikarstvu kao osoba koja se nije školovala za slikarstvo, već je uložila svoj božiji dar. Olivera je jedna skroma žena, mi smo je nagovorili da treba da izlaže svoje radove i mislim da nismo pogrešili”, rekao je Dragomir J. Karić.

Sama Olivera kaže da je u svet slikarstva i umetnosti ušla nakon smrti svog oca – Janićija i da inspiraciju dobija najviše iz Crkve.

Izložba Olivere Karić Nedeljković
Izložba Olivere Karić Nedeljković

„Inspiraciju dobijam najviše iz Crkve. Kada smo izgradili našu Ckrvu trebala je slika Sv. Joanikija. Ja sam pretraživala, našla i napravila je. Tako sam nastavila, naravno uz blagoslov našeg Vladike. Kasnije sam se usavršavala. Znate, ikonopisanje nije obično slikanje. To je nešto posebno ili jesi ili nesi, ili te Bog da za to ili ne. Za ikonopisanje je potrebna velika koncentracija i volja“, izjavila je Olivera, autorka izložbe.

Kako najavljuju organizatori, posetioci će moći da vide dela rađena u mozaiku, ali i brojne ikone. Dela se vezuju za religiju, tradiciju, kulturu…

„Pozivamo sve Nišlije da dođu u petak 9.marta na otvaranje ove jedinstvene izložbe. Pred posetiocima će biti prikazana dela ove umetnice, a ovo je jedinstvena prilika da posetioci vide malo drugačija dela. Zapravo neka ova izložba bude poklon za sve dame Niša i Južne Srbije, povodom 8. marta“, poručuju organizatori.

Izložba Olivere Karić Nedeljković
Izložba Olivere Karić Nedeljković

Profesor Slobodan Vitković, kaže da njeni radovi nisu amaterski i da ono što Olivera radi je nešto predivno. On dodaje da je sa izložbe u Beogradu izašao potpuno obogaćen, ne samo sa utiscima već svešnošću da je uvek vreme da čovek radi na sebi. Najveće umetničko delo na kome čovek radi, je prema profesorovim rečima – on sam.

Olivera Karić Nedeljković rođena je u Peći 1959. godine. Majka je troje dece – Aleksandre, Aleksandra i Gorice i baka Sare, Lorene i Leila.

Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Peći, a visoko obrazovanje i magistarski rad u Beogradu. U svom obrazovanju stekla je titulu doktora ekonomskih nauka.

Odlikovana je Ordenom Svetog Save drugog reda.

Svečano otvaranje izložbe, zakazano je za petak, 9. mart od 18h u prvoj sali Ofiricksog doma u Nišu.

Izložba će trajati do 15. marta

Global Digital Clinik