Izložba “Iza objektivnosti: Vizulne metafore” u Galeriji Sinagoga

sinagoga
Foto: Narodni muzej Niš

Izložba „Iza objektivnosti: Vizuelne metafore u nauci“ održaće se u petak, 13.maja sa početkokom od 19 časova u Galeriji Sinagoga.

Autor koncepta izložbe je Ivan Umeljić, dok je postavku dizajnirala Monika Lang.

Cilj izložbe jeste da na primeru vizuelizovanja naučnih sadržaja ukaže na kontinuitet između nauke i umetnosti, kao i na to da se svaka vrsta vizuelizacije nauke oslanja na umetničku interpretaciju, bez obzira na to da li je reč o ilustracijama koje se tradicionalno klasifikuju kao striktno „naučne“ ili kao striktno „umetničke“.

Iza objektivnosti: Vizuelne metafore u nauci

Kroz savremeni vizuelni jezik ilustracija iz časopisa Elementi, čiji su autori najpoznatiji grafički umetnici iz Srbije i regiona. Publika u Nišu biće u prilici da se upozna sa mnogim savremenim naučnim temama, ali i sa neočekivanim vezama između nauke, naše svakodnevice i društva u celini.

Na otvaranju izložbe će govoriti Vesna Crnotravac, direktorka Narodnog muzeja Niš, dr Marko Krstić, v.d. direktora CPN-a i Ivan Umeljić, autor izložbe i urednik časopisa Elementi.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi mnogih vizuelnih umetnika umetnika Slavimir Stojanović Futro, Aleksandra Jovanić, Anja Sušanj, Artez, Bob Živković, Branko Tmušić, Bratislav Milenković, Valentina Brković, Vladan Nikolić, Vuk Palibrk, David Bilobrk i mnogi drugi

Stotinu trideset ilustracija koje čine postavku izložbe raspoređeno je u devet celina koje su naslovljene: „Poprišta evolucije“, „Gde počinje budućnost?“, „Kaleidoskop“, „Izračunavanje“, „Portreti“, „O izvesnosti i drugim demonima“, „Mašinsko doba“, „Unutrašnji toponimi“ i „Orbitiranje“.

Izložba će biti otvorena do 31. maja 2022. godine. Nišlije će radnim danima moći da vide izložbu od 10 do 17 časova, vikendom od 10 do 15 sati, dok će  ponedeljkom biti zatvorena za posetioce.