Izložba tramvaja u Galeriji niškog kulturnog centra

izložba
Foto: Dragan Ilić FB

16. novembra 1930. godine ulicama grada Niša tramvaji su krenuli da voze ulicama. Tramvaji su postali simbol grada, a Nišlije mogu da pogledaju izložbu o njima u Galeriji niškog kulturnog centra koja će trajati do 23. novembra.

Deo izložbe posvećen je setnim slikama niških tramvaja, dok drugi ukazuje na predloge rešenja saobraćajnih problema.

Prema rečima Dragana Ilića, člana Udruženja ljubitelja niških tramvaja, postoji tridesetogodišnji plan da se centar pretvori u pešačku zonu. U planu postoji mogućnost da se tramvaji vrate na ulice i da se na taj način poveća atraktivnost Niša.

Da bi se plan ispunio potrebno je 6 tramvaja, kako bi mogli da da dolaze na 5 minuta. U početku bi oni bili deo gradskog prevoza, a kasnije bi se linija nastavila do Elektronske industrije.

Ovim rešenjem bi se pospešio estetski potencijal grada i očuvanje životne sredine, a smanjile bi se preterane gužve u saobraćaju. Takođe, grad bi bio atraktivniji za turiste, a Niš bi opet dobio svoj simbol koji nedostaje već godinama, kažu Južne vesti.

Linija koja je išla od Železničke stanice do Niške Banje radila je 28 godina, sve do 1958. kada su autobusi došli na ulice.