Izložba „Spirala“ Dragane Žarevac i Ivane Dragutinović Sokolovski

Spirala
Spirala

U utorak, 17. septembra sa početkom u 19 sati, u Paviljonu u Tvrđavi je otvaranje izložbe „Spirala“ Dragane Žarevac i Ivane Dragutinović Sokolovski.

Izložbu čine video radovi i instalacije.

Podstaknute aktuelnim geopolitičkim zbivanjima obeleženim masovnim migracijama islamskog stanovništva ka Evropi i nelagodnosti gotovo straha od njihovog prisustva i uticaja u dominantno hrišćanskom svetu, umetnice svojim delima na simboličan način ukazuju na izvorno zajedništvo, sličnost i prožimanje dva sveta.

Dve autorke su različitih generacija, profesionalnih iskustava i umetničkog pristupa ali sinhronizovanih senzibiliteta i podudarnog misaonog stava o pitanju odnosa i međusobnog mešanja tradicije, običaja i kulture orijentalnog Istoka i evropskog Zapada.

Ovom temom, kroz ciklus „Velovi“, bave se od 2015 godine a njihova izložba u Nišu je šesti zajednički nastup. U samom nazivu ciklusa isčitavamo nameru umetnica da prevaziđu direktan govor i da na nivou metafora ukažu na „skrivenost“ istinskih odnosa između Istoka i Zapada.

Usmerene tradicijom sufizma – mističnog i asketskog dela islama, autorke u video radovima na sebi svojstvene načine koriste delove sufijske prakse ( molitve praćene muzikom ili plesom okretanja), reinterpretirajući ih sa stanovišta naglašenog ženskog principa.

Racionalno sagledane slabosti savremenog sveta Dragana Žarevac i Ivana Dragutinović Sokolovski komentarišu na simboličan način a vizualizuju sa priličnom dozom lične osećajnosti i sentimenta prema čulnom i senzualnom što je prevashodno nama na Balkanu, blisko nasleđe Istoka.

Izložbu čine video performansi: Zikr Dragane Žarevac i Iris Ivane Dragutinović Sokolovski kao i zajednički radovi Spirala (video instalacija) i Paralele ( ambijentalna instalacija).

Dragana Žarevac (1959, Beograd) je umetnica internacionalne reputacije koja skoro četrdeset godina radi u oblasti videa i performansa. Izlagala je u eminentnim muzejima i galerijama u Londonu, Parizu, Beogradu, Bilbau, Čikagu i Njujorku kao i na preko sto međunarodnih video festivala. Dobitnica je više nagrada za video radove. Bila je kustos međunarodnih izložbi i video programa kao i autor brojnih radionica za mlade.
Ivana Dragutinović Sokolovski (1974, Beograd) je magistrirala i doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovala 17 samostalnih izložbi, učestvovala na preko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Bavi se i organizacijom umetničkih simpozijuma i radionica kao i pedagoškim radom.

Izložba će trajati do 8. oktobra.